Naaktstrand Bredene blijft na 10 jaar nog altijd illegaal

Na tien jaar is het naaktstrand in Bredene nog altijd niet juridisch in orde. Eigenlijk mag Bredene het strand niet uitbaten van de Vlaamse overheid. Initiatiefnemer Jacques Deroo (sp.a) heeft nu een boek geschreven over het naturisme aan de kust.

ikerremans

Op 1 juli 2001 ging het naaktstrand open. Toenmalig minister voor Toerisme Renaat Landuyt (sp.a) en de Brugse procureur des Konings Jean-Marie Berkvens hebben toen wel afspraken gemaakt, maar een vergunning kwam er niet.

Geen doorbraak

"Vandaag zijn we tien jaar later. Het naaktstrand zorgt in Bredene voor een pak economische inkomsten. Maar eigenlijk kan het naaktstrand morgen worden gesloten", zegt schepen Jacques Deroo. "Daarom eis ik na tien jaar duidelijkheid. Ofwel krijgen we de nodige vergunningen van de Vlaamse overheid ofwel moeten ze het lef hebben om het naaktstrand weer te sluiten."

Het naaktstrand ligt in habitat-richtlijngebied. Daar mag normaal geen uitbating worden toegelaten. "We hebben dat naast ons neergelegd en van het gedoogbeleid gebruikgemaakt om er een strandreddingspost te realiseren. Op drukke momenten verzamelen er meer dan duizend naturisten. Onlangs kreeg ik nieuwe kaarten onder ogen waaruit blijkt dat het geen habitatgebied meer is. Waarom wacht men nog om dan een concessie toe te staan?"

De eerste dag van de paasvakantie gaat het nieuwe naaktseizoen van start. Deroo had gehoopt een doorbraak te forceren. "Maar zoals het er nu voorstaat, kunnen wij eigenlijk niet openen. Ondanks de belofte van het kabinet van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) dat alles in orde komt, is de zaak nog niet rond."

Meer over Bredene

Aangeboden door onze partners