Ludo fietst naar Nieuw-Zeeland

De 49-jarige Ludo Linden is zaterdag vertrokken voor een fietstocht die hem vier jaar in het zadel zal houden. Familie en vrienden vergezelden de man, die een rechter onderbeenprothese heeft, tijdens de eerste kilometers. Naast het bezoeken van vrienden in Bali en Nieuw-Zeeland wil hij aandacht voor goede doelen als Handicap International.

Enkele sportievelingen reden op de eerste dag de eerste kilometers mee tot het Nederlandse Roermond. En ja, er vloeiden bij het afscheid enkele tranen. “Ik werd overstelpt met reacties toen bekend raakte wat ik ging doen. Heel wat mensen wilden mij nog persoonlijk gelukwensen”, vertelde Linden vlak voor de start.

“Wat ik ook merk, is dat het mensen verbindt. Ze willen supporteren en bijvoorbeeld financieel de projecten steunen waarvoor ik de aandacht vraag. Heel mooi.

Wat wel even wennen was: iedereen legt de nadruk op die prothese. Maar ik leef daar al zolang mee, dus voor mij is het de normaalste zaak van de wereld. Maar ik besef dat een fietstocht van vier jaar niet alledaags is. En onderweg zal ik moeten bijsturen en improviseren. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal is het een uitdaging.”

Plan trekken

Vader Albert is trots op zijn zoon. “Het heeft er altijd ingezeten, en het is niet aan ons om hem tegen te houden. Hij is nog al in Nieuw-Zeeland geweest, maar nu maakt hij wel een grote omweg (lacht).”

Moeder Tilly Dalemans (74) zal de eerste week mee fietsen met haar zoon. “Tot in Duitsland ga ik mee. Maar eigenlijk heb ik goesting om nog langer bij hem te blijven”, vertelt ze en wrijft de achteruitkijkspiegel schoon op de fiets van zoonlief . “Natuurlijk is er de moederlijke ongerustheid. Maar Ludo is 50, dat is toch oud genoeg om zijn plan te trekken.”

De reisverslagen van Linden zullen op

verschijnen. “Onderweg zal ik ook berichten over verwezelijkingen van Handicap International en Vivir en Amor, een gezondheidsproject van een vriendin in Guatemala.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio