Van den Bossche wil kosten zonnepanelen eerlijker verdelen

Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) pleit voor een manier om de kosten voor zonnepanelen te verlagen en eerlijker te verdelen. Dat zei ze zondag in het tv-programma 'De Zevende Dag'.

jlenaerts

De zonnepanelen en de subsidies ervan zijn de voorbije weken in opspraak gekomen nadat elektriciteitsbedrijven een tariefverhoging hadden aangekondigd. Groen! pleit voor het Waals systeem van groenestroomcertificaten. Dat wordt niet uitgereikt volgens de stroomproductie, maar volgens de vermeden CO2-uitstoot.

Volgens Van den Bossche is dat geen oplossing. Ook in dat systeem zou de stroomfactuur stijgen omdat niet de netbeheerder maar de leverancier de certificaten opkoopt. Die kan de kost op een meer verdoken manier doorrekenen, beweert de minister.

De sp.a-politica wil een grondige doorlichting van het hele subsidiesysteem voor groene stroom en dat de kosten voor de consument verlaagd en eerlijker verdeeld worden.

Belastingen

Open Vld-Kamerlid Willem-Frederik Schiltz verweet de politica "verkapte belastingen" in stand te houden. Volgens Van den Bossche moet de Open Vld, dat nog deel uitmaakt van de federale regering, meer inspanningen leveren om de stroomfactuur te doen dalen. "In dit dossier bent u evenmin een maagd als ik", aldus Van den Bossche.

Lees ook: Stormloop op zonnepanelen ondanks hevige kritiek

Beeld: Photonews