"Prins Laurent is te oud om nog een inkomen te vinden"

De regeringspartijen blijven verdeeld over de dotaties voor de koninklijke familie. Volgens MR-Kamerlid François-Xavier de Donnea is prins Laurent te oud om nog een job te vinden.

jlenaerts

Verschillende politici kwamen in De Zevende Dag hun mening geven over de dotaties voor de koninklijke familie. Die kwamen ter sprake na de omstreden reis van prins Laurent. Die trok naar Congo ondanks een negatief advies van de regering en de koning.

"Iemand van 50 kan je nu toch niet meer op pad sturen om een inkomen te vinden. Als hij geen job vindt, gaat hij misschien nog veel ergere dingen doen", verklaarde de Donnae. Hij geeft toe dat de prins had moeten luisteren naar de regering maar vindt de reacties overdreven. "Er heeft geen politiek incident plaatsgevonden in Congo."

Volgens sp.a-politicus Renaat Landuyt kan prins Laurent zichzelf zonder problemen van een inkomen voorzien. "Zijn reis had veel van een handelsmissie. Als je ziet wie mee was in zijn entourage… Het leek erop dat hij er zijn broodjes ging bakken. Als ik zijn vrienden en woordvoerder zie, dan geloof ik dat hij zijn eigen boontjes kan doppen", vertelde hij. Landuyt is naar eigen zeggen niet tegen een dotatie, maar vindt dat de voorwaarden gerespecteerd moeten worden.

Senaat

Voor Nathalie Muylle (CD&V) is de leeftijd van de prins ook geen argument. "Dat is de wereld op zijn kop, een dotatie houden om hem op het lijntje te houden", klonk het. Zij kreeg steun van Herman De Croo (Open Vld) toen ze pleitte voor de invoering van de aanbevelingen die de Senaat jaren geleden opstelde. Dat zorgt voor meer controle.

N-VA-politicus Theo Francken was dan weer teleurgesteld dat zijn wetsvoorstel voor een geleidelijke afbouw van de dotaties afgekeurd werd.

Beeld: Photonews

Meer over Prins Laurent