VAB wil fileprobleem aanpakken met spitsstroken

Meer spitsstroken en beter op elkaar afgestelde verkeerslichten kunnen het fileprobleem in Vlaanderen oplossen. Dat beweert mobiliteitsclub VAB op basis van projecten in Nederland.

jlenaerts

Een betere verkeerslichtenregeling, de zogenaamde groene golf, kan de wachttijd in de ochtend- en avondspits met 30 procent doen afnemen. Bovendien wordt er dan jaarlijks 35 miljoen euro bespaard, meldt De Zondag.

VAB pleit ook voor een team van specialisten dat "de verkeerslichtenregeling van de 500 belangrijkste kruispunten aanpakt". Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) moet ook spitsstroken aanleggen.

E313

Nederland beschikt al over 49 van de extra stroken die tijdens de spitsuren opengesteld worden voor het verkeer. "Spitsstroken op structurele knelpunten van de snelweg vermindert de filezwaarte met 30 procent gemiddeld", klinkt het.

Vlaanderen krijgt deze zomer zijn eerste spitsstrook op de E313 richting Hasselt van Antwerpen tot Ranst. Crevits liet eerder al weten dat ze het effect van een spitsstrook op de E40 richting Luik laat onderzoeken.

Beeld: Photonews

Meer over Hilde Crevits

Aangeboden door onze partners