Dringend gezocht: conciërge voor klaverblad

In januari 2012 begint het Agentschap Wegen en Verkeer (AVW) met de bouw van een ecologische conciërgewoning op het binnenplein van de vernieuwde verkeersturbine in Lummen, het voormalige klaverblad. Het AVW is nu dringend op zoek naar een gemotiveerd gezin dat het huis twee jaar lang willen bewonen. Kandidaten kunnen zich vanaf vandaag inschrijven.

fvranckx

Het ecologische conciërgehuis op de verkeerswisselaar in Lummen is een proefproject van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). Het Agentschap Wegen en Verkeer is dringend op zoek naar kandidaten die gedurende twee jaar gratis in het huis willen gaan wonen, liefst een gezin.

Zwerfvuil, files en lichten

Tegenover het kosteloze verblijf staat wel een takenpakket. De conciërge moet wekelijks het zwerfvuil uit de bermen opruimen, de hulpdiensten verwittigen bij een verkeersongeval, de infodienst Touring Mobilis op de hoogte houden van mogelijke files en - niet onbelangrijk, want een stokpaardje van Crevits - zorgen dat de lichten op de verkeerswisselaar gedoofd zijn tussen middernacht en zes uur ‘s ochtends.

Er is zelfs een vierdaagse opleiding voorzien voor de centrale bediening van de speciale lichtschakelaars, signalisatieborden en de twaalf camera’s op de verschillende hoeken van de verkeerswisselaar.

Het idee van conciërgewoningen op knooppunten is niet nieuw. Minister Crevits bezocht in Zweden passiefhuizen op verkeerswisselaars in Uppsala, Göteborg en Umeå.

Geluidsisolerend

“Kandidaten moeten geen schrik hebben voor het verkeerslawaai”, zegt projectverantwoordelijke Mireille Snoeks. “De ramen en muren zijn akoestisch geïsoleerd en worden geplaatst door de gespecialiseerde firma Fisk die ook de Zweedse conciërgewoningen bouwde.

Het huis voorziet zijn eigen energie dankzij zonnepanelen en een warmtepomp. Het groendak van het huis werkt isolerend en dempt tevens de omgevingsgeluiden.”

Privétoegang

Geïnteresseerden moeten wel rekening houden met enkele voorwaarden. De minimumleeftijd is 21 jaar en kandidaten moeten in het bezit zijn van rijbewijs B. Een EHBO-diploma is geen vereiste, maar geldt als een pluspunt.

Aardig detail: er ligt een flink stuk groen rond het huis, maar de conciërge moet zich niets aantrekken van het onderhoud. De tuin wordt gedaan door dezelfde diensten die ook de middenbermen van de snelwegen voor hun rekening nemen.

Investering

De proefperiode van de conciërgewoning in Lummen wordt na twee jaar geëvalueerd. Bij een positief rapport plant Crevits ook conciërgewoningen op andere drukke verkeerswisselaars in Vlaanderen.

Met de bouw van het huis in Lummen is een investering gemoeid van 850.000 euro.

Kandidaten - het AWV verkiest een gezin met niet meer dan twee kinderen zonder huisdieren - moeten voor vanavond 18 uur een korte motivatie mailen naar verkeerswisselaar@rug.be. Vermeld ook uw naam, adres, telefoon en de leeftijd van alle gezinsleden.

Verzin nieuwe naam voor klaverblad

De werken aan het voormalige klaverblad in Lummen zijn in een laatste fase gekomen. Dat betekent dat het type verkeerswisselaar tussen de E313 en E314 bijna omgebouwd is van een klaverblad naar een verkeersturbine.

“Door zijn centrale ligging, zullen veel Limburgers vroeg of laat langs het knooppunt rijden. We bieden de inwoners van deze provincie dan ook graag de mogelijkheid om een creatieve naam te verzinnen voor het verkeersplein. Wie de beste naam bedenkt, mag het weekend voor de officiële inhuldiging in het huis verblijven”, aldus projectverantwoordelijke Mireille Snoeks.

Ideeën zijn welkom op verkeerswisselaar@rug.be.

Lees vandaag alles over de woning in Het Belang van Limburg.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio