thumbnail: null
thumbnail: null

Ziekenhuizen in Limburg krijgen goed rapport

De Limburgse ziekenhuizen bevriezen de ereloonsupplementen van artsen op 100 procent. In Brussel en Luik vragen artsen tot vier keer meer. De meerprijs voor een eenpersoonskamer in Limburg bedraagt gemiddeld 30 euro, de ondergrens in België. Daarmee geeft Test-Aankoop een goed rapport aan onze twaalf ziekenhuiscampussen. Enkel de documentenbundel bij een ziekenhuisopname is soms nog onvolledig.

fvranckx

Een ziekenhuisfactuur kan de patiënt achteraf onaangenaam verrassen. Hoge erelonen van artsen, allerhande supplementen waar geen mens weet van heeft.

De wet probeert de ziekenhuizen in te tomen door hen te verplichten om voor een opname een duidelijke informatiebundel mee te geven. Maar uit een test van van Test-Aankoop blijkt dat een ziekenhuis op de vijf geen informatie meegeeft.

“In Limburg kregen de ziekenhuizen in Heusden-Zolder en Tongeren een dikke min voor een onvolledige informatiebundel”, zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop. Wel werd in die ziekenhuizen mondelinge informatie gegeven.

Normaal moet elke patiënt ook een lijst krijgen met alle ziekenhuisartsen en hun statuut. Net dat statuut bepaalt of ze erelonen kunnen aanrekenen waardoor de rekening fors kan oplopen. In vijf van de twaalf Limburgse campussen was er zo’n artsenlijst.

Ereloonsupplementen

Test-Aankoop noemt de Limburgse ziekenhuizen voorbeeldig omdat ze de ereloonsupplementen niet boven de 100 procent laten uitstijgen. Een arts kan dus maximaal het dubbele vragen voor een prestatie.

In Limburg is het AZ Vesalius in Tongeren het enige ziekenhuis dat nog een klein ereloonsupplement mogelijk maakt voor tweepersoonskamers. Voor een eenpersoonskamer rekent elk ziekenhuis een extraatje aan. In Limburg schommelt dit tussen de 25 en 40 euro.

Test-Aankoop wil dat ereloonsupplementen worden afgeschaft, of tenminste dat ze in eenpersoonskamers worden beperkt tot 100 procent, zoals in Limburg dus.

Het rapport van uw ziekenhuis leest u vandaag in Het Belang van Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer