Partij Mugabe vindt "dertig jaar oude lijken"... die nog intact zijn

Print
Partij Mugabe vindt "dertig jaar oude lijken"... die nog intact zijn

Partij Mugabe vindt dertig jaar oude lijken ... die nog intact zijn

Aanhangers van de partij van de Zimbabwaanse president Mugabe hebben dorpelingen rondgeleid langs een massagraf in een oude mijn. Het zijn de lichamen van mensen die in de jaren zeventig zijn gedood door "slechte blanken", zeggen ze. Alleen is het vreemd dat ze nog niet vergaan zijn.

De 'Fallen Heroes of Zimbabwe Trust', een groep oorlogsveteranen, is bezig met het opgraven van meer dan duizend lijken in een verlaten mijn in Mount Darwin, honderd kilometer ten noorden van Harare. De groep, bestaande uit echte veteranen en andere aanhangers van de regerende ZANU-PF, zegt dat het massagraf al eerder was ontdekt, maar nu beschermd moet worden tegen gouddelvers.

Afgelopen week dwongen de veteranen schoolkinderen, leraren en andere dorpelingen om de ontbindende lijken te bekijken om zo te kunnen inzien "hoe slecht blanken zijn".

Stank

Volgens de partij zijn het de lichamen van mensen die in de jaren zeventig zijn gedood in de bevrijdingsoorlog. Maar het is opvallend dat de lichamen slechts gedeeltelijk zijn vergaan en dat er een sterke stank boven de mijn hangt.

Volgens een patholoog, die anoniem wil blijven, kunnen lichamen van drie decennia geleden er niet zo meer uitzien. "Als deze lichamen uit de jaren zeventig komen, zouden er alleen nog maar botten over zijn", zei hij. "En de overblijfselen zouden zeker niet meer stinken."

Verdwenen activisten

Volgens de Movement for Democratic Change, die in een ongemakkelijk samenwerkingsverband zit met de partij van Mugabe, zijn het de lichamen van MDC-activisten die in het politiek geweld van de afgelopen jaren spoorloos verdwenen waren.

"Als deze mensen in de oorlog zijn gestorven, waarom worden ze dan nu pas uitgegraven?" zegt woordvoerder Kurauone Chihwayi. "Het zijn mensen die door de ZANU-PF zijn vermoord sinds 2000, met name in de aanloop naar de verkiezingen in 2008."

"De dorpelingen weten wel dat het de lijken van MDC-activisten zijn, maar ze zijn te bang om het te zeggen", zegt Chihwayi. "De ZANU-PF wil ze bang maken door ze te laten zien. Dat toont aan dat we weer geen eerlijke en vrije verkiezingen gaan hebben."

Tariro Madzongwe

IPS

Archieffoto Photonews