Zoon en dochter Lommelse drugsbaron beticht van witwas drugsgeld

Print
Lommel - Nadat de Hasseltse correctionele rechtbank anderhalve week geleden de Lommele 'drugsbaron' Adrianus van Wesenbeeck tot tien jaar cel en een astronomische geldboete van 137.500 euro veroordeelde voor grootscheepse drugssmokkel en witwaspraktijken, stonden vrijdag zijn zoon (29) en zijn dochter terecht.

Zij worden beticht van valsheid in geschrifte en van drie witwasverrichtingen. Eigenlijk draait de hele zaak rond de financiering van een riante woning, zeg maar een kast van een villa, die de familie in 2006 liet bouwen in Lommel. Voor de bouwgrond is 350.000 euro neergeteld, de bouw kostte meer dan 930.000 euro. In totaal zou het zelfs gaan om 2 miljoen euro.

Volgens het parket, dat voor beide beklaagden twee jaar cel vordert, zou de hele financiering van de villa met rieten dak gebeurd zijn met gelden die uit het drugsimperium van papa van Wesenbeeck komen. Het geld maakte een omweg via Hongarije, waar een familievriend woonde. Die runde daar een bedrijfje dat tweedehands vrachtwagens verhandelde. Toen die vriend in 2005 zijn einde voelde naderen, verkocht hij 65 procent van de aandelen voor nog geen 8.000 euro aan zoon van Wesenbeeck. Die erfde enkele maanden later de rest van het aandelenpakket.

Het parket gaat ervan uit dat een flink stuk van het familiefortuin, vergaard met de illegale activiteiten, in bewaring was gegeven aan de vriend des huizes, die het geld in zijn Hongaars bedrijf stak. Maar het geld moest ten allen prijze in de familie blijven. Vandaar een constructie, waarbij zoon van Wesenbeeck in feite zichzelf een hypothecaire lening toestond met het aandelenpakket als borg.

Zelf hebben de twee telgen uit het geslacht van Wesenbeeck het geld zeker niet verdiend, aldus de aanklager. De Nederlandse noch de Belgische fiscus vinden een spoor van een dergelijk inkomen. Er is wel een (wellicht wild) verhaal dat de dochter toen ze achttien werd, een bom duiten ten geschenke kreeg. Op 17 juni krijgen de advocaten de kans de stelling van de openbare aanklager te weerleggen.

JaNi


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio