XTC-smokkelzaak met Van Wesenbeeck uitgesteld - Verjaring dreigt

Print
XTC-smokkelzaak met Van Wesenbeeck uitgesteld - Verjaring dreigt

XTC-smokkelzaak met Van Wesenbeeck uitgesteld - Verjaring dreigt

De raadkamer van Dendermonde heeft een XTC-smokkeldossier uit 2003, waarin ook drugsbaron Janus Van Wesenbeeck uit Lommel genoemd wordt, voor onbepaalde tijd uitgesteld. Advocaten hebben bijkomende onderzoeksdaden gevraagd in het dossier. Van Wesenbeeck kreeg vorige week in Hasselt tien jaar cel in een ander drugsdossier.

Het dossier uit 2003 staat bekend als "de grootste XTC-smokkel ooit naar Australië". Een handelaar in landbouwmachines uit Ichtegem smokkelde 865.000 XTC-pillen vanuit Zeebrugge naar Australië, maar liep daar tegen de lamp en kreeg in Australië 24 jaar cel.

De arrestatie leidde tot zeventien huiszoekingen in België en vijf aanhoudingen. Eén van de arrestanten was Janus van Wesenbeeck, maar hij ontkent iets met de zaak te maken te hebben.

Het is nu aan het federaal parket om een vordering te stellen, waarna de onderzoeksrechter beslist of het extra onderzoek toegestaan wordt of niet.

Verjaring

Meester Luc Delbrouck uit Hasselt, de advocaat van Van Wesenbeeck, vraagt twee confrontaties met andere betrokkenen. "Omdat het parket nogal belang hecht aan de verklaringen van die personen." Een andere verdachte in de zaak vraagt het gerecht om een anonieme getuige extra te ondervragen.

Het onderzoek sleept al meer dan zeven jaar aan en verjaring dreigt.

Foto Photonews