25 jaar cel voor doodslag op bestuurslid moskee

Print
25 jaar cel voor doodslag op bestuurslid moskee

25 jaar cel voor doodslag op bestuurslid moskee

Het Antwerpse assisenhof veroordeelt Sefko Sejdic tot 25 jaar opsluiting voor de doodslag op Abdellah ben Allal Bellah. De jury had de 45-jarige Romazigeuner donderdagavond schuldig bevonden aan de doodslag op de 67-jarige penningmeester van de El Mouslimine-moskee in Antwerpen.

Het slachtoffer werd op 18 januari 2009 vlak voor zijn woning in de Halenstraat in Antwerpen doodgeschoten na een bezoek aan de moskee. Hij werd langs achteren beslopen, kreeg drie kogels in zijn lichaam en had geen schijn van kans.

Gefrustreerd

Sefko heeft de feiten altijd ontkend, ondanks de zware bewijslast. Een motief is nooit naar boven gekomen. Volgens de jury en de raadsleden van het hof gaat het hier om een absoluut zinloze gewelddaad die wellicht zijn oorsprong vindt in de frustraties waar Sefko mee rondliep en die niets te maken had met het slachtoffer, een weerloze oude man.

Het openbaar ministerie had de maximumstraf van 30 jaar opsluiting gevorderd. Assisenvoorzitter Michel Jordens vertelde Sefko na de voorlezing van het arrest dat hij nog van geluk mocht spreken dat hij niet de maximumstraf had gekregen. Maar daar was ook een reden voor.

"U leeft in een maatschappij die u telkens de hand heeft gereikt, maar die u ook telkens weer hebt afgewezen. U leeft ook in een maatschappij die u zelfs nu nog op een menselijke manier wil behandelen ondanks uw onmenselijke daad en daarom krijgt u niet de gevorderde dertig jaar cel."

Aan de nabestaanden van Abdellah zei hij dat de waarde van zijn leven niet mag afgewogen worden aan de strafmaat. "Er is ook geen enkel verband tussen de strafmaat en de omvang van uw leed."