Drugsproces Kampenaar: rechter betreurt gebrek aan mogelijkheden

Print
Leopoldsburg - De strafrechter die op de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt de meeste drugsdossiers te behandelen krijgt, betreurt dat hij geen 'gedwongen opname' van een verslaafde kan bevelen, zelfs wanneer deze bereid is zich te laten behandelen in een gespecialiseerde instelling. De drugswetgeving die dateert van 1921, voorziet dat niet. Gewoonlijk wordt zo'n opname als voorwaarde gekoppeld aan het verleende uitstel.
Naar aanleiding van het proces van een Kampenaar (43) die kon bewijzen dat hij bij zowat alle afkickcentra had aangeklopt voor een residentiële opname, drukte de rechter zijn teleurstelling over het gebrek aan wettelijke mogelijkheden uit in het vonnis. De beklaagde stond terecht voor invoer, bezit, verkoop en verschaffen van cannabis, speed en vloeibare XTC tussen mei en november vorig jaar. Hij was al meermaals voor drugsfeiten veroordeeld. Zo'n geval heet in gerechtelijk jargon 'bijzondere herhaling'.

Zijn advocaat toonde tijdens de rechtszitting een attest van het centraal Aanmeldingspunt Drugs waaruit blijkt dat zijn cliënt op zijn eigen verzoek om behandeld te worden voor zijn drugs- en psychiatrische problematiek, telkens een weigering ontving. Omdat het strafblad van de man geen uitstel meer toestaat, zag de rechter zich genoodzaakt hem hem een effectieve celstraf van achttien maanden en een boete van 5.500 euro op te leggen.

De beklaagde kon trouwens ook nog bewijzen dat hij in de strafinrichting zijn medicatie tegen agressie regelmatig gebruikt en er een methadonprogramma volgt.

JaNi

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio