Vrijspraak voor vermeende discriminatie door fitnesszaak

Print
Vrijspraak voor vermeende discriminatie door fitnesszaak

Vrijspraak voor vermeende discriminatie door fitnesszaak

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vrijdag de uitbater van fitnesscentrum Better Bodies op het Antwerpse Kiel vrijgesproken voor discriminatie. De rechter vond het niet bewezen dat hij klanten geweigerd had wegens hun huidskleur.

Het openbaar ministerie had een principiële straf van vier maanden cel en 275 euro boete gevorderd. Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding kreeg in 2005 een tiental meldingen over allochtone kandidiaat-leden die niet werden toegelaten, terwijl blanke kandidaten geen probleem ondervonden. Een praktijktest door de VRT-nieuwsdienst leek dat te bevestigen.

De uitbater ontkende echter dat hij discrimineerde. Hij verklaarde dat hij alleen mensen weigerde die bekend stonden als herrieschoppers. In een voorafgaande burgerlijke procedure werd al geoordeeld dat er van discriminatie geen sprake was en ook de rechtbank deelde vrijdag die mening.

De politie had in de fitnesszaak immers vastgesteld dat er verschillende mensen van allochtone afkomst aanwezig waren en dat er ook op de ledenlijst allochtone namen stonden. Zij verklaarden dat ze zich door de uitbater nooit gediscrimineerd hadden gevoeld. Ook het personeel had daar nooit iets van ondervonden.

De rechtbank vond dan ook dat er onvoldoende bewijs van discriminatie was.