Japanse overheid beveelt Tepco nucleaire werkers beter te beveiligen

Print
Japanse overheid beveelt Tepco nucleaire werkers beter te beveiligen

Japanse overheid beveelt Tepco nucleaire werkers beter te beveiligen

De Japanse autoriteiten hebben de beheerder van de beschadigde kerncentrale van Fukushima vrijdag opgedragen de veiligheidsomstandigheden voor de technici te verbeteren. Dat gebeurde nadat drie van hen, die slecht uitgerust waren, bestraald raakten.

Het Japanse agentschap voor nucleaire veiligheid verweet Tokyo Electric Power Company (Tepco) niet de nodige maatregelen te hebben getroffen om de werknemers die de koelsystemen trachten te herstellen, te beschermen. De regering beval Tepco "het personeelsbeheer te verbeteren om te vermijden dat zo'n ongeval zich opnieuw voordoet", meldde de regeringswoordvoerder vrijdag.

Alarm

De regering heeft om een onderzoek gevraagd om te weten te komen "hoe de werknemers blootgesteld zijn kunnen worden aan de straling". Volgens Tepco hielden de werknemers geen rekening met het alarm van hun meters die de dosis radioactiviteit weergeven. Ze meenden namelijk dat de apparaatjes geluid maakten omdat ze defect waren.

Intussen probeert Tepco de hoofdstad van stroom te voorzien na de aardbeving en tsunami waarbij meerdere centrales beschadigd raakten. De situatie zou in de zomer alleen maar moeilijker worden, wanneer er weer massaal airconditioning zal worden gebruikt.