Vande Lanotte: "Verdeelsleutel van 90/10 ook mogelijk"

Print
Vande Lanotte: "Verdeelsleutel van 90/10 ook mogelijk"

Vande Lanotte: Verdeelsleutel van 90/10 ook mogelijk

Johan Vande Lanotte (sp.a) heeft het rapport van het Planbureau, dat premier Yves Leterme bewust zou hebben achtergehouden, ook ingekeken toen hij werkte als koninklijk bemiddelaar. Hij nuanceert de onrust die ontstaan is.

Het rapport dateert van november 2010, maar is nu pas bovengekomen. Bij een bevoegdheidsoverdracht van het federale niveau naar de deelstaten zouden volgens het Planbureau niet alle financiële middelen voor die bevoegdheid moeten overgeheveld worden. Slechts 80 procent overhevelen is genoeg, zegt het rapport.

Premier Leterme hield het rapport achter uit schrik dat het de communautaire onderhandelingen zou dwarsbomen. Minister-presidenten Kris Peeters en Rudy Demotte zijn immers geen voorstander van de 80/20 regel.

Lees ook: Leterme hield rapport van Planbureau achter

Worst case

"Met een sleutel van 80/20 maakt het Planbureau een worst case scenario op", nuanceert Vande Lanotte. "Dat rapport vertrekt van de veronderstelling dat de federale regering niéts doet en bijvoorbeeld de kosten in de gezondheidszorg laat oplopen."

In zijn eigen nota sprak Vande Lanotte van een verdeelsleutel van 90/10. Dan gaat er dus slechts 90 procent van de middelen naar de deelstaten. "Er zitten ook mechanismen in om de kosten van de ziekteverzekeringen binnen de perken te houden. 90/10: dat betekent dat de Vlaamse regering 10 procent zou moeten besparen over een periode van 5 jaar tijd. Dat betekent eigenlijk vooral dat je de budgetten niet gaan indexeren in die periode."