Tepco: "Bassin rond reactor 3 misschien beschadigd"

Print
Tepco: "Bassin rond reactor 3 misschien beschadigd"

Tepco: Bassin rond reactor 3 misschien beschadigd

Het reactorvat van reactor 3 van de Japanse kerncentrale van Fukushima, dat de splijtstofstaven bevat, zou beschadigd zijn. Dat meldt de beheerder van de site, Tokyo Electric Power vrijdag. Als dit inderdaad het geval is, dan zou de omgeving van de centrale blootgesteld worden aan veel grotere hoeveelheden radioactieve straling dan aanvankelijk gedacht werd.

Insluitingcapaciteit

"Ver van de reactor zijn radioactieve bestanddelen ontsnapt", stelde Hideyuki Nishiyama, de woordvoerder van het Japanse agentschap voor nucleaire veiligheid. "Onze analyses lijken aan te tonen dat de capaciteit tot insluiting nog redelijk is, maar het risico is groot dat de reactor beschadigd wordt", voegde hij eraan toe.

Intussen moesten de ingenieurs die vrijdag aan het werk waren in de reactoren 2 en 3 hun werkzaamheden stopzetten, omdat de radioactiviteit van het water te groot geworden is. De werknemers waren bezig met het herstel van de koelsystemen.

Hulp

Deze morgen meldde het Japanse persbureau Kyodo dat de radioactieve straling op 30 kilometer van de kernreactor per dag hoger is dan de natuurlijke dosis in een heel jaar. Volgens Kyodo heeft Japan inmiddels de hulp ingeroepen van Amerikaanse specialisten om het team van reddingswerkers dat dag in dag uit in ploegendiensten bezig is met het koelen van de reactoren bij te staan.