Leterme hield rapport van Planbureau achter

Print
Leterme hield rapport van Planbureau achter

Leterme hield rapport van Planbureau achter

Uit vrees dat België weer op de radar van de financiële markten zou komen, heeft premier Yves Leterme een alarmerend rapport van het Planbureau ("working paper 23-10") geheimgehouden.

Toen Leterme het "rapport 23-10" van november 2010 onder ogen kreeg, vreesde hij dat het de communautaire onderhandelingen zou dwarsbomen én de financiële markten zou alarmeren. Het Planbureau moest het stil houden. Maar, Leterme begon er plots toch zelf over op de Franstalige zender RTL-TVi.

Deelstaten

Uit het rapport blijkt dat de financiële houdbaarheid van de nv België allerminst gegarandeerd is, en zeker niet als er een zesde staatshervorming komt.

Wil België zijn rekeningen kunnen blijven betalen, dan zal de federale overheid tegen 2015 maar liefst 36 procent van haar uitgaven moeten schrappen of voor 36 procent nieuwe belastingen moeten heffen, zo blijkt uit de berekeningen van het Planbureau. Als werk wordt gemaakt van een zesde staatshervorming en voor 10 miljard euro bevoegdheden worden overgeheveld naar de deelstaten, loopt dat zelfs op naar 50 procent.

Het komt erop neer dat, bij een bevoegdheidsoverdracht van het federale niveau naar de deelstaten, niet alle financiële middelen voor die bevoegdheid moeten overgeheveld worden. Slechts 80 procent overhevelen is genoeg volgens het Planbureau.

Volgens het Planbureau is dat niet realistisch en moeten de deelstaten een deel van de inspanning doen. Maar het is weinig waarschijnlijk dat zij in de bres zouden springen, want vooral Wallonië en Brussel zitten financieel al op hun tandvlees.

Lees hier: Vande Lanotte: "Verdeelsleutel van 90/10 ook mogelijk"