Seks & Relaties

Crèchekinderen zijn sociaal intelligenter

Print

Crèchekinderen zijn sociaal intelligenter

Kinderen die al snel naar de crèche of onthaalmoeder worden gebracht, hebben een voorsprong op jongelingen die tot aan de kleuterklas thuisblijven. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van de ontwikkelingspsychologe Elly Singer aan de Universiteit van Amsterdam.

"Kinderen in een crèche steken meer van elkaar op. Ze dagen elkaar uit door achter elkaar aan te rennen en steeds hogere torens te bouwen met blokken. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen, durven ze meer en wordt hun motoriek gestimuleerd. Ze leren in groep leven en omgaan met anderen", aldus Singer tegen een krant van Corelio.

Nadelen

Dat zorgt ervoor dat crèchekinderen bij de aanvang van de kleuterklas een voorsprong hebben op thuisblijvers en als sociaal intelligenter bestempeld kunnen worden. Al halen kinderen die thuis werden gehouden wel snel hun achterstand in.

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan het verblijf in een crèche. Zo moet de onthaalmoeder altijd erg aanwezig zijn. Is ze dat niet, dan verliest de baby zijn gevoel van geborgenheid. Ook op taalvlak lopen crèchekinderen een achterstand op. Taalontwikkeling leren kinderen namelijk voornamelijk van hun ouders. Als ze veel tijd met andere kinderen doorbrengen, duurt het langer vooraleer ze beginnen praten.

Beeld: Photonews

Niet te missen