Afga-Gevaert boekt iets meer winst dan aangekondigd

Print
Afga-Gevaert boekt iets meer winst dan aangekondigd

Afga-Gevaert boekt iets meer winst dan aangekondigd

De beursgenoteerde beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert uit Mortsel heeft het in 2010 uiteindelijk nog iets beter gedaan dan eerst aangekondigd. De nettowinst kwam vorig jaar immers uit op 105 miljoen. Eind februari had Agfa een bedrag van 100 miljoen euro vooropgesteld.

Agfa maakte toen reeds voorlopige resultaten over 2010 bekend. Het bedrijf deed dat om in maart makkelijker deel te nemen aan contactdagen voor investeerders. Zoniet diende het daar te komen met cijfers over 2009.

Agfa profiteerde onder meer van hogere verkopen. De omzet dikte met 7% aan tot 2,948 miljard euro. Ongeveer de helft van de stijging is toe te schrijven aan het opzetten van een nieuwe dochteronderneming (50%) in China en de overname van het Amerikaanse Pitman. Bovendien zaten ook de wisselmarkten mee.

De divsie Agfa Graphics, die zich toelegt op materiaal voor drukkerijen, zag haar omzet 16,7% aandikken tot 1,565 miljard euro.

Het grootste deel van Agfa Graphics' omzetgroei komt van de VS en de opkomende landen. In de meeste Europese landen verliep het herstel trager.

De omzet van de medische beeldvorming bleef dan weer nagenoeg stabiel op 1,180 miljard euro. Zonder wisselkoerseffecten zou zelfs een daling van 3,3% genoteerd zijn.

De omzet van Agfa Specialty Products, dat films maakt, daalde met 33 miljoen euro.

In 2010 zag Agfa-Gevaert slechts beperkte effecten van de hoge grondstofprijzen. Vanaf het eerste kwartaal van 2011 worden die wel verwacht.

JVG