Onderzoeksrechter De Troy dreigt functie kwijt te raken

Print
Onderzoeksrechter De Troy dreigt functie kwijt te raken

Onderzoeksrechter De Troy dreigt functie kwijt te raken

Wim De Troy, de onderzoeksrechter van Operatie Kelk, dreigt volgende week geen onderzoeksrechter meer te zijn. Dat heeft alles te maken met de benoemingsprocedures en de beperkte bevoegdheden van de ontslagnemende regering-Leterme.

De 45-jarige De Troy is sinds april 2007 aan de slag als onderzoeksrechter in Brussel. Hij werd niet door de regering benoemd, maar wel door de voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Maar een rechtbankvoorzitter kan zo'n benoeming maximaal drie keer doen en over een maximumperiode van zes jaar. En bij De Troy is dat al drie keer gebeurd.

De gebruikelijke procedure is dat de federale regering het mandaat van De Troy zou verlengen. Maar dat zou niet kunnen zolang de regering in lopende zaken is. Alleen magistraten die een objectieve procedure hebben doorlopen via de Hoge Raad voor de Justitie kunnen momenteel benoemd worden.

"Iedereen beseft dat we op heel korte termijn een oplossing moeten vinden", reageert Luc Hennart, de voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. "Ik ben er volop mee bezig. Maar er is discussie. En we wachten op een signaal van de federale overheidsdienst Justitie en de minister van Justitie."

Meer over de problemen van De Troy in zijn bekendste onderzoek, Operatie Kelk, vindt u op de expertensite van John De Wit