Amper 13% heeft nog vertrouwen in politici

Print
Amper 13% heeft nog vertrouwen in politici

Amper 13% heeft nog vertrouwen in politici

Slechts 13% van de Belgen heeft nog vertrouwen in de politici. In Vlaanderen is dat 14%, in Brussel 12% en in Wallonië nog maar 11%. Daarmee is het vertrouwen in de politici naar een nooit gezien dieptepunt gezakt.

De cijfers komen van het onderzoeksinstituut GfK Academy dat van 7 tot 19 maart 1.000 Belgen ondervroeg over de politieke toestand. “We doen die peilingen sinds 2004 en je ziet het percentage elk jaar verder afkalven. We zitten op een historisch dieptepunt,” zegt Mark Hofmans directeur van GfK Academy.

Een van de conclusies is de grote eensgezindheid tussen Vlamingen en Franstaligen. “En dit op meer dan één vlak”, zegt Hofmans. “Op de vraag of de N-VA van Bart De Wever deel zal uitmaken van de volgende federale regering, antwoorden twee op de drie Belgen ‘ja’. Zowel Vlamingen als Franstaligen zijn het hierover roerend eens. Idem voor de vraag of de ontslagnemende regering-Leterme op 1 juli nog in functie zal zijn. Meer dan de helft van alle ondervraagden denkt dat dit zo is. Ook hier zijn Vlamingen en Walen dezelfde mening toegedaan.”

“De cijfers bewijzen andermaal dat de hele politieke klasse zich zorgen moet maken”, zegt professor Dave Sinardet van de Universiteit Antwerpen. “Politici, journalisten en politicologen zitten er middenin, maar de man in de straat houdt zich met al die details niet bezig. Die heeft alleen het gevoel dat ze er weinig van bakken. Dat is verontrustend.”

WD