Steeds meer havenarbeiders verdienen fors aan drugshandel

Print
Steeds meer havenarbeiders verdienen fors aan drugshandel

Steeds meer havenarbeiders verdienen fors aan drugshandel

De drugsmaffia maakt in de Antwerpse haven steeds vaker gebruik van havenarbeiders om ladingen uit containers te halen. Dat blijkt uit een Amerikaans overheidsrapport over de wereldwijde cocaïnehandel.

Het gloednieuwe rapport van het Amerikaanse State Department noemt België cruciaal als doorvoerland voor drugs, vooral via de Antwerpse haven. Bovendien blijkt de drugsmaffia steeds meer hulp te krijgen van havenarbeiders. “De corruptie onder dokwerkers is een probleem,” klinkt het.

Een bron bij justitie bevestigt: “We weten dat meer en meer havenarbeiders drugs ophalen die in de containers verstopt zitten. Het is ook zo verleidelijk voor die jongens. Ze vangen per lading tot 15.000 euro.” “Geregeld lopen er een paar dokwerkers tegen de lamp. Maar als het een paar keer lukt, kunnen ze gaan rentenieren.”

Vorig jaar werd in de Antwerpse haven 5,5 ton cocaïne onderschept, een record. “En dit jaar gaat het dezelfde weg op”, zegt de bron. “Dat is slechts een fractie, want het aantal containers dat gecontroleerd wordt, is bedroevend laag.”

Michaël Van Giel, directeur van de Antwerpse douane, kent het probleem. “We zijn maar met zes mensen die drugs opsporen. Dat werkt afradend, maar is uiteraard nog veel te weinig.”

AK,SYMA