Gemeenteraad Helft schepencollege zonder bevoegheid

Alken - Met de aanstelling van Marc Rego (Open Vld) als schepen, hebben nu drie van de zes schepenen geen echte bevoegdheden. “Ik ga dit aankaarten bij de hogere overheid”, zegt Flor Orij (Groen!).
In het begin van de zitting waren ze nog lief voor elkaar. Er was dan ook wat te vieren. Het afscheid van burgemeester Hendrik Verbrugge (CD&V) en de eedaflegging van de nieuwe schepen Marc Rego (Open Vld). Andres Lesire (Kristalhelder) had een cadeautje voor de burgemeester: de registratie van www.hendrikverbrugge.be.

“Daar kan u uw schrijftalent etaleren.” Van Flor Orij (Groen!) kreeg de burgemeester de doctoraatsthesis van Jef Ulburghs cadeau. “Over hoe je Europa opbouwt vanuit de basis.”

Maar dan was het afgelopen met de schouderklopjes. “Wat zijn de bevoegdheden van de nieuwe schepen”, wilde Flor Orij weten. “In de nacht van de verkiezingen is afgesproken dat ik onderwijs, toerisme, verkeer en mobiliteit zou krijgen”, herinnerde Rego zich. “Zeker verkeer en mobiliteit ligt me na aan het hart. Ik wil meer fietspaden.”

“Bevoegdheden krijg je sowieso, maar misschien niet diegene die je wenst. We bekijken dit op het schepencollege”, zei toekomstig burgemeester Frank Deloffer (CD&V).

“Ik denk dat hij helemaal geen bevoegdheden krijgt”, reageerde Flor Orij. “De helft van uw schepencollege zit nu al vijf jaar zonder bevoegdheden. Ik heb gehoord dat Open Vld het conflict wilde bijleggen, maar dat hun uitgestoken hand geweigerd is.”

Hendrik Verbrugge is ook voorzitter af. Nieuwe voorzitter is Paul Dirikx (CD&V). Ook Flor Orij was kandidaat. Hij kreeg steun van Kristalhelder.

“Jullie hebben een verlengstuk van het schepencollege nodig, want CD&V dreigt met alleen maar één schepen (OCMW-voorzitter Magda Hansen) en de burgemeester geïsoleerd te geraken in het schepencollege”, aldus Orij.

Het onteigeningsplan voor de Grootstraat is ook definitief vastgesteld. De 12 bezwaarschriften van de bewoners zijn niet aanvaard.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio