Steeds meer Limburgse kinderen leven in armoede

Print
Steeds meer Limburgse kinderen leven in armoede

Steeds meer Limburgse kinderen leven in armoede

Een op de tien Limburgse kinderen wordt geboren met het risico op armoede. Dat blijkt uit cijfers van Kind en Gezin. Koploper is Heusden-Zolder: hier wordt bijna een vierde van de kinderen geboren in een kansarm gezin.

Lees ook: Actieplan om kinderarmoede te halveren tegen 2020 gelanceerd in Hasselt.

Het risico voor Limburgse kinderen om bij hun geboorte in de armoede terecht te komen, is sinds 2001 met bijna 3 procent gestegen. In totaal wordt in onze provincie 9,69 procent van de kinderen geboren met het risico op armoede. Limburg doet hiermee beter dan Antwerpen (11,13%) en Brussel (20,89%), maar slechter dan Oost- Vlaanderen (7,18%), West-Vlaanderen (6,12%) en Vlaams-Brabant (5,08%).

De kansarmoedecijfers zijn vooral voor de mijngemeenten alarmerend. Heusden-Zolder (23,5%), Genk (19,4%), Houthalen-Helchteren (16,6%) en Maasmechelen (16,4%) voeren de lijst aan.

Genk, Houthalen en Maasmechelen zijn de grootste stijgers met respectievelijk 13,9 procent, 11,1 procent en 9,6 procent. De grootste daler is Sint-Truiden.

Mijngemeenten

Dat vooral de Limburgse mijngemeenten slecht scoren, vindt Vlaams minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten logisch.

“De mijngemeenten hebben het heel erg moeilijk om er bovenop te raken. Meestal is er in die gemeenten ook nog een grote hoeveelheid sociale woningbouw. Zo’n groot aantal sociale woningen trekt natuurlijk probleemgezinnen aan”, aldus de minister.

Lees vandaag in Het Belang van Limburg wat de kindarmoedecijfers zijn voor uw gemeente.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio