"We blijven in 'onbewoonbaar' huis, ondanks 40.000 euro leegstandsbelasting per jaar"

Print
"We blijven in 'onbewoonbaar' huis, ondanks 40.000 euro leegstandsbelasting per jaar"

We blijven in 'onbewoonbaar' huis, ondanks 40.000 euro leegstandsbelasting per jaar

As - Bertha Leekens (80) en Hendrik Stoffels (83) willen niet weg uit hun huis in de Dorpsstraat in As, waar ze al meer dan 50 jaar wonen. Burgemeester Miel Craeghs heeft het gebouw, dat ook 20 appartementen telt, al in februari 2009 onbewoonbaar verklaard, maar daar weigeren Bertha en Hendrik zich bij neer te leggen. Ook al moeten ze een leegstandsbelasting van jaarlijks 40.000 euro betalen voor de lege appartementen.

“We zijn hier in 1960 komen wonen. Toen was hier een danszaal, die wij omgebouwd hebben tot een supermarkt. In 1981 stopten we daarmee en werden dit twintig appartementen en studio’s", vertelt het koppel.

Trapleuning

Eind 2008 en begin 2009 kwamen er controleurs van de brandweer en van Wonen Vlaanderen. “Maar daar hoorden we achteraf niets meer van", gaan ze verder.

"De burgemeester had ons wel gezegd dat we een trapleuning moesten maken voor de veiligheid, maar meer kregen we niet te horen. Tot we in februari 2009 een brief met een beslissing van de burgemeester kregen waarin onze woning met de appartementen onbewoonbaar verklaard werd.

Snel daarna zijn al onze huurders vertrokken. De meesten met tegenzin, want ze hebben nog verklaringen ondertekend dat alles hier in orde was.”

Twee processen

“Intussen staan die appartementen leeg en moeten wij dus elk jaar rond de 40.000 euro leegstandsbelasting betalen", klagen de twee tachtigers.

"Wij willen hier niet vertrekken. We blijven hier tot ze ons eruit dragen. Op dit moment hebben we twee processen lopen: een om een schadevergoeding te vragen van de gemeente en een tegen Wonen Vlaanderen, omdat de controleur die hier is geweest geen opdracht kon voorleggen en we daar geen verslag van hebben gekregen. We hebben het gebouw ook al willen verkopen, maar wat krijg je daar nog voor?"

"Hun verantwoordelijkheid"

"Wij gaan hen niet uit hun huis zetten", reageert burgemeester Miel Craeghs (Voluit!).

"Op basis van het verslag van de brandweer en Wonen Vlaanderen, kon ik niet anders dan dat gebouw onbewoonbaar verklaren. De verantwoordelijkheid bij eventuele doden in een brand, zou volledig bij mij als persoon liggen.

Wij hebben hen erop gewezen dat ze risico lopen als ze er blijven. Als zij dat naast zich neerleggen, stopt onze verantwoordelijkheid. De leegstandsbelasting van de appartementen moeten ze er wel bij moeten nemen", aldus de burgemeester.

Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.

Bacr


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio