Luchtkwaliteit, verlichting en meubels slecht in 4 op 5 scholen

In de meeste van de 15.000 schoolgebouwen in de Benelux is het binnenmilieu ongezond. Op een studiedag rond ‘gezonde scholen’ in Hasselt bekeken 70 Limburgse verantwoordelijken voor scholen en architecten gisteren hoe zij hun gebouwen kunnen aanpassen. “Maar geld is het grootste obstakel”, weet Rik Boulogne van het Centrum voor gezonde scholen.

“De meeste scholen die pas gebouwd zijn, zijn wel in orde”, zegt Boulogne. “Daar is aandacht voor het interieur en de duurzame aanpak daarvan. Maar in oudere complexen is het vaak huilen met de pet op. Nochtans kunnen soms belangrijke resultaten geboekt worden met relatief kleine ingrepen.”

“Over het algemeen zijn er zes grote problemen: de slechte kwaliteit van de binnenlucht door povere ventilatie, het ondoelmatig en slecht verlichten van de klaslokalen, het thermisch comfort in de lokalen waardoor temperaturen te hoog of te laag zijn, akoestische problemen waardoor slechte verstaanbaarheid optreedt, een onaangepast schoolmeubilair dat rugklachten veroorzaakt en slechte isolatie van de gebouwen waardoor de energiefactuur oploopt.”

“Scholen zijn gevoelig wanneer het hen geld kost en dus pakken ze vaak eerst de energiefactuur aan, zodat die beheersbaar wordt. Een goede zaak, maar in combinatie met bijvoorbeeld nieuwe ramen en betere ventilatie kunnen de resultaten nog veel beter. Nu is het aan de scholen zelf om initiatieven te nemen op hun maat.”

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio