Mooiste bloesems in paasweekend

Mooiste bloesems in paasweekend

Mooiste bloesems in paasweekend

Dit jaar zullen de bloesems op hun mooist zijn in het paasweekend. Dat zegt Tom Deckers, onderzoeker van het Proefcentrum Fruit in Kerkom. De lente is ook een week vroeger, met dank aan de koude winter.
Dit jaar vallen paasvakantie en bloesems samen en dat is toch alweer jaren geleden. Meestal zijn de bloesems pas in bloei na Pasen. In 2006 hebben we zelfs moeten wachten tot mei en zijn de bloesemfeesten zonder bloesems gevierd. Maar dit jaar komt alles mooi uit.

“Toeristen kunnen best in het paasweekend (23-24 april) naar de bloesems komen kijken”, raadt Tom Deckers aan. “Dan zijn ze op hun mooist. Witte Donderdag zal ook al wit zijn.”

De fruitbomen zijn dit jaar vroeger aan de lente begonnen. “We zijn nu één week voor op een normaal jaar. De voorsprong was tot voor kort groter. In februari zaten we nog 3 weken voor op schema. De koude nachten van de laatste week hebben de boel vertraagd.”

De oorzaak van de vroege lente ligt voor een stuk in de koude winter. “Elke boom heeft een winterrust van een bepaald aantal uren nodig. Aangezien het in december koud was, hadden die bomen half januari hun aantal koude uren. Dat is al vroeg, want in sommige jaren hebben de bomen met Kerstmis hun blaadjes nog.

In februari was het dan weer warmer dan normaal. Nu is het overdag wel warm, maar ‘s nachts niet. De voorsprong is dus aan het verdwijnen.”

Vriezen

Of er nu veel of weinig fruit zal zijn, valt nog niet in te schatten. Want het kan nog altijd vriezen. Vorig jaar was een kleine oogst voorspeld. “Voor de appels is dat ook uitgekomen, maar de peren hebben in augustus veel regen gehad, waardoor er uiteindelijk toch een redelijke oogst was.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio