Paardencentrum kan er komen op 't Laer

Print

Paardencentrum kan er komen op 't Laer

Opglabbeek - Het paardencentrum Sentower Park in Opglabbeek wil de deuren openen op 12-12-12. Een haalbare kaart omdat alle betrokken instanties tijdens een projectvergadering het licht op groen gezet hebben.
Voor het project Sentower Park er kan komen, moeten wel nog een mobiliteits- en milieueffectenonderzoek volgen. Burgemeester Benny Spreeuwers houdt in ieder geval een goed gevoel over aan de projectvergadering.

“De gemeente verkoopt het domein als het project er komt. Het moet wel toegankelijk blijven voor wandelaars en fietsers op dagen dat er geen wedstrijden zijn. Wij wachten nu op het verslag van alle instanties en dan kunnen we ES Management aan het werk zetten.”

ES Management is de vennootschap van Erik Schildermans, zaakvoerder van ES Tooling, ES Healthcare en voorzitter van voetbalclub KSK Hasselt. Hij investeert 15 miljoen euro op het vroegere recreatiedomein ’t Laer.

Ze willen in ieder geval snel gaan. “We mikken met fase 1 en 2 op 12-12-12”, zegt Herwig Stas (Sentower). “Dat betekent dat we onze grote hal, buitenpistes, pub en stallingen tegen dan klaar willen hebben. Het hotel, met 40 tot 50 kamers, willen we in 2014-2015 openen. In de grote hal is er plaats voor 4 binnenpistes en een tribune met 4.000 zitplaatsen. Er komen ook 2 buitenpistes, een restaurant en 1 of 2 winkels.

Met het hippisch centrum mikt ES Management niet alleen op paardenliefhebbers. De grote hal gaat ook dienen voor andere evenementen. “Het is echter niet de bedoeling de Grenslandhallen of Ethiasarena naar de kroon te steken”, zegt Stas. “We denken wel aan evenementen als een halloween- of kerstmarkt en een boerenmarkt in de zomer. Horseland Lille gaat min of meer hetzelfde project realiseren.”

Sentower Park zorgt voor 11 directe en 15 indirecte (restaurant) fulltime jobs. Bij grote organisaties wordt gerekend op vrijwilligers van de plaatselijke verenigingen.


Nog discussie over verkeer en natuur

Sentower krijgt dan wel groen licht van alle betrokken administraties, er moeten toch nog een paar hordes genomen worden. Zo moeten er milieu- en verkeersstudies komen én een bewonersvergadering.

“De verkeersstudie zal zes weken in beslag nemen”, zegt Herwig Stas. “We weten nu dat de parking aan de noordzijde, waar de hoofdingang komt, onvoldoende groot is. Er wordt gezocht naar shuttlediensten.” Ze denken aan de parking van KRC Genk en het industrieterein van Opglabbeek.

De milieustudie richt zich op compenserende maatregelen voor bomen die moeten sneuvelen. Natuur en Bos heeft ook jeneverbes ontdekt op het terrein. Dat is een beschermde struik die moet blijven staan. In juni wordt er een vergadering voor de omwonenden georganiseerd.


Overheid wil obstakels voor grote projecten sneller wegwerken

Voor het eerst is voor een groot privéproject het nieuwe instrument van een ‘projectvergadering’ gebruikt. Afdelingshoofd Ivo Palmers van Ruimte & Erfgoed Limburg (het vroegere Stedenbouw) kwam in Opglabbeek uitleggen wat die nieuwe procedure beoogt.

“We willen voor projecten waarbij de besluitvorming jaren kan duren, in het begin van het proces uitzoeken of het haalbaar is. Alle betrokken partijen kunnen zich dan uitspreken over de hoofdlijnen zodat men de problemen van in het begin kan oplossen.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio