Roularta betaalt opnieuw dividend uit

De beursgenoteerde mediagroup Roularta heeft in 2010 een nettowinst geboekt van 30,9 miljoen euro. In 2009 was er nog een verlies van 4,185 miljoen euro. De aandeelhouders krijgen na drie jaar opnieuw een dividend. Ze mogen 0,50 euro bruto per aandeel verwachten.

jvangeyte

Roularta is het bedrijf achter gratis bladen als De Streekkrant en De Zondag en de nieuwsmagazines Knack en Trends. Het bedrijf is ook voor 50% aandeelhouder van de Vlaamse Media Maatschappij. Die laatste overkoepelt zenders als VTM, Vitaya, 2Be, Jim en Q Music. Voorts heeft het bedrijf via L'Expension een belangrijke activiteit in Frankrijk.

Net zoals de andere mediabedrijven leed Roularta de voorbije jaren zwaar onder de terugval van de economie. De daling van de advertenties zorgden voor een pak minder inkomsten.

In 2010 trok de omzet opnieuw aan. Hij steeg van 707,3 miljoen euro naar 711,6 miljoen euro. Vooral de audio-visuele tak deed het goed. De gedrukte media bleven wat achterop.

Tegelijk plukte Roularta de vruchten van reorganisaties. Daardoor konden de kosten onder controle worden gehouden. Bovendien werden in 2010 maar voor 7 miljoen euro aan herstructurerings- en eenmalige kosten geboekt. In 2009 was dit nog 15,2 miljoen euro.

Voor 2011 blijft Roularta voorzichtig. De stijging van de papierprijzen en de indexering van de personeelskosten noemt het bedrijf een nieuwe uitdaging. Samen zorgen ze dit jaar al voor 10 miljoen euro aan extra kosten: 5 miljoen euro voor de papierprijs en 5 miljoen euro voor de indexeringen.

Nieuwe multimedia-initiatieven zorgen wel voor nieuwe bronnen van inkomsten. De reclamewerving verloopt vlot, maar er is nog geen visibiliteit op de lange termijn.

Ook positief is de verdere herneming van de reclamemarkt. "Tijdens de crisis hebben een aantal adverteerders afgehaakt. Maar ze hebben de impact ervan nu ondervonden in hun marktaandeel. Om dit verlies terug te winnen, moeten ze nu tweemaal zoveel investeren", zegt topman Rik De Nolf van Roularta.

JVG