Amerikaanse kruisraketten op luchtverdediging in Tripoli

Print
Amerikaanse kruisraketten op luchtverdediging in Tripoli

Amerikaanse kruisraketten op luchtverdediging in Tripoli

Libië wordt momenteel vanop Amerikaanse oorlogsschepen in de Middellandse Zee beschoten met kruisraketten. Er zijn zware explosies gemeld in de buurt van de hoofdstad Tripoli. Een Frans toestel is volgens de Libische staatstelevisie neergehaald.

Volgens de Libische staatstelevisie is een Frans toestel boven de regio Tripoli neergeschoten. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Er is geen onafhankelijke bevestiging van die melding, voegt het Arabische televisiestation al-Jazeera eraan toe. Nog volgens de Libische staatstelevisie is in een buitenwijk van Tripoli een ziekenhuis getroffen, zo meldt de Britse openbare omroep BBC.

De beschietingen van de Amerikanen zijn volgens het Amerikaanse ministerie van defensie gericht tegen de Libische luchtverdediging. Ook de Britten hebben militaire aanvallen ingezet.

Even voor zes uur vandaag had een Franse Rafale straaljager het vuur geopend op enkele tanks en pantservoertuigen. België stelt F-16's en een mijnenveger ter beschikking van de internationale interventie.

Zaterdagmiddag even voor 16 uur, had de Franse president Sarkozy na een speciale top in Parijs gezegd dat de militaire acties tegen Libië begonnen waren.

Franse gevechtsvliegtuigen vliegen sinds zaterdagnamiddag boven Benghazi, de stad in het oosten van Libië en laatste bolwerk van de rebellen. De maatregel is bedoeld om Libische burgers te beschermen. Volgens Franse militaire bronnen vliegen Franse Rafale-jachtvliegtuigen over "heel het Libische grondgebied" voor verkenningsvluchten.

"Vanaf maandag paraat"

De Belgische militaire bijdrage kan, aldus premier Leterme, vanaf maandagochtend ter beschikking zijn. De Belgische vliegtuigen bevinden zich momenteel in Griekenland. Overleg binnen de Navo moet de komende uren en dagen meer duidelijkheid verschaffen over de Belgische bijdrage.

Volgens Leterme bleek in Parijs "een unanieme wil van de deelnemende landen om resolutie 1973 van de VN-Veiligheidsraad (in verband met het instellen van een no fly-zone) af te dwingen, desnoods met militair geweld".

"Zonder onderscheid schieten"

Ooggetuigen in Benghazi melden dat de regeringstroepen van kolonel Moammar Kadhafi zwaar geschut inzetten tegen residentiële woonwijken vlakbij de stad. "Ze hebben het bevel gekregen om zonder onderscheid te schieten. Wat er gebeurt, is een bloedbad", luidt het. In het centrum van Benghazi zouden er wel nog geen tanks van Kadhafi aanwezig zijn.

(Foto: Toestellen van de British Royal Air Force vliegen over de Britse militaire basis van Limassol op Cyprus.)