Egyptische bevolking spreekt zich uit over referendum

Print
Egyptische bevolking spreekt zich uit over referendum

Egyptische bevolking spreekt zich uit over referendum

In Egypte vindt zaterdag een referendum plaats over wijzigingen die de grondwet democratischer moeten maken. De vorige grondwet was er vooral om de inmiddels afgetreden leider Hosni Moebarak aan de macht te houden.

Moebarak was bijna dertig jaar aan de macht toen hij op 11 februari aftrad. Dat gebeurde nadat honderdduizenden betogers dagenlang het Tahrirplein bezetten. De Militaire Raad nam tijdelijk de macht over en beloofde het democratiseringsproces te begeleiden.

De grondwet werd opgeschort en het parlement ontbonden. Juridische experts hebben wijzingen voor de grondwet voorbereid en die worden nu aan de bevolking voorgelegd. Als het referendum wordt goedgekeurd, starten de voorbereidingen voor de verkiezingen.

Als de voorstellen worden afgekeurd, zal de Militaire Raad per decreet regeren. Dan zullen verkiezingen dit jaar wellicht niet meer plaatsvinden. Het resultaat blijft moeilijk te voorspellen. 40 miljoen stemgerechtigde Egyptenaren mogen voor het eerst in decennia hun stem uitbrengen in eerlijke georganiseerde verkiezingen.

Archiefbeeld: Photonews