Meerderheid Belgen is voor behoud van taalfaciliteiten

Print
Meerderheid Belgen is voor behoud van taalfaciliteiten

Meerderheid Belgen is voor behoud van taalfaciliteiten

De meerderheid van de Belgen wil de taalfaciliteiten voor Franstaligen in zes Vlaams-Brabantse gemeenten behouden. Dat blijkt uit een peiling bij 2.000 Belgen op vraag van La Libre Belgique.

56 procent van de Vlamingen is voor het behoud van de taalfaciliteiten. Ook 92 procent van de Walen en 85 procent van de Brusselaars is voorstander. Bij de inwoners van Vlaams-Brabant zelf is er meer verdeeldheid.

61 procent van de Vlamingen heeft wel een probleem met de toenemende aanwezigheid van Franstaligen in de Vlaamse rand rond Brussel. De meerderheid van de Walen en Brusselaars ziet hier geen graten in. Een minderheid van onze landgenoten (30 procent) vindt dat de Franstaligen in de rand voldoende inspanningen leveren om Nederlands te leren.

Bij de peiling kwam ook de uitbreiding van Brussel ter sprake. Vooral Brusselaars (74 procent) en Walen (71) vinden dat gemeenten uit de rand met meer dan 60 procent Franstaligen aan Brussel moeten worden toegevoegd. Slechts 36 procent van de Vlamingen is hier voorstander van.

60 procent van de Belgen wil van Brussel een volwaardig gewest maken, de andere 40 procent pleit voor een beheerschap door de Vlaamse en Franse gemeenschap.

Beeld: Photonews