Japans leger loost weer water boven reactor 3

Print
Japans leger loost weer water boven reactor 3

Japans leger loost weer water boven reactor 3

Ook zaterdagochtend heeft het Japanse leger tientallen tonnen water boven reactor 3 van de kerncentrale in Fukushima geloosd. Verschillende reactoren worden vandaag ook weer op het elektriciteitsnet aangesloten.

Reactor 3 van de beschadigde kerncentrale draait op plutonium. Door er water op te storten, wordt geprobeerd om de oververhitte reactorkern af te koelen. Na afloop steeg er witte rook op, een indicatie dat het water mogelijk werkt. Het blijft echter nog afwachten.

Gaten

Uitbater Tepco gaat zaterdag reactor 2 opnieuw op het elektriciteitsnet aansluiten. Later zullen ook reactoren 1, 2, 5 en 6 volgen. De elektriciteitstoevoer naar reactoren 3 en 4 wordt zondag weer op gang gebracht.

Tepco heeft ook extra maatregelen genomen om waterstofexplosies in reactorgebouwen 5 en 6 te vermijden. Daar zijn gaten in de daken van de buitenste gebouwen geboord. De reactoren liepen weinig schade op bij de aardbeving en tsunami op 11 maart. De koelsystemen zijn er blijven functioneren.

Dodentol

Het officiële dodentol van de verwoestende aardbeving en tsunami is inmiddels weer bijgesteld. De natuurramp heeft al 7.197 mensenlevens geëist. 10.905 personen zijn nog vermist.