"Onvoldoende besparingen"

Sint-Truiden - De twee meerderheidspartijen CD&V en Open Vld zullen maandag tijdens de gemeenteraad de begroting, die door burgemeester Vandenhove (sp.a) is opgesteld, niet goedkeuren.


CD&V en Open Vld willen daarmee voorkomen dat de schuld van de stad niet te overziene proporties aanneemt. Vandaag torst elk Truiens hoofd al een schuld van 2.000 euro. Pikant detail: Vandenhove nam de bevoegdheid begroting van Roland Duchâtelet af omdat die naar zijn zeggen in zijn besparingsdrang de sp.a-bevoegdheden viseerde.

CD&V: “Spaarpot niet verder leegmaken”

De CD&V-fractie zegt neen tegen het begrotingsvoorstel zoals het nu op tafel komt. “Als wij deze begroting van 53 miljoen aan uitgaven en 49 miljoen aan inkomsten goedkeuren, stevenen wij af op een tekort van 4 miljoen euro dit jaar”, stelt Carl Nijssens. “Niemand wil een belastingverhoging de komende jaren en toch moet deze schuld structureel afgebouwd worden en niet systematisch verhoogd.”
“Een begroting is als een huishoudbudget: als het financieel minder gaat, wordt de broeksriem aangehaald”, zegt Veerle Heeren. ”Wij zullen nu in uitgaven moeten schrappen om de volgende jaren schuld te saneren. Van de 6,8 miljoen euro die er in 2009 in de spaarpot van de stad zat, blijft vandaag nog 1,8 miljoen euro over.

Wij willen die spaarpot niet verder leegmaken, maar juist weer vullen om rioleringen te vernieuwen en om een woonzorgcentrum, een jongerencentrum en sportaccommodatie te kunnen bouwen, naast zoveel andere uitdagingen”, besluit Heeren.

Open Vld: “Goeie richting, maar onvoldoende”

Volgens Roland Duchâtelet (Open Vld) is dit het gevolg van de aanwervingdrang van de sp.a. “Twee jaar geleden was al duidelijk dat er moest bespaard worden. De gemeenteraad keurde de beslissing goed dat er jaarlijks een inkrimping van 10 procent op het personeel moest doorgevoerd worden.

Geen naakte ontslagen, enkel geen vervangingen meer en een herindeling van het personeel. Ondanks dat bleef de sp.a personeel aanwerven waardoor de kosten stegen.”

“De burgemeester heeft nu begrepen dat er moet bespaard worden. Dat is zeer positief. De richting is dus goed, maar de besparingen zijn onvoldoende”, zegt schepen Duchâtelet.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio