Bedrijven en particulieren die de voorbije jaren in zonnepanelen hebben geïnvesteerd, krijgen daar gedurende 20 jaar een subsidie voor onder de vorm van groenestroomcertificaten. De kosten hiervoor, die 330 tot 450 euro per 1000 kwh en per jaar bedragen, worden gedragen door Eandis en Infrax, de vroegere intercommunales.
"Bij het uittekenen van dat subsidiebeleid hebben de beleidsmakers zich compleet verkeken op het succes en de gemiddelde opbrengst van die zonnepanelen", zegt onze bron. "Het gevolg is nu dat de distributienetbeheerders stilaan bezwijken onder de kosten van die certificaten. En die kosten willen ze nu bijna volledig afwentelen op de kleinverbruikers, de gezinnen dus. Terwijl het vooral de grote bedrijven zijn met grote zonnepaneelparken, die het meeste certificaten binnenrijven."
Eandis geeft toe dat er een probleem is met bijkomende kosten voor groenestroomcertificaten, maar wil zich nog niet uitspreken over de tariefverhoging. "Daar lopen nu gesprekken over met de andere netbeheerder", zegt woordvoerder Simon Van Wymeersch. "Binnenkort gaan we een voorstel indienen bij de Creg, de federale energieregulator die zijn goedkeuring moet geven over nieuwe tarieven."
De tariefverhoging komt bovenop de duurdere electriciteit en de hogere gasfactuur als gevolg van de strenge winter. Specialisten ramen de totale meerprijs voor energie voor een doorsnee Vlaams gezin daarmee op 500 tot 600 euro.
Pieter Leuridan
Foto Photonews