thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De finalisten: Kies uw favoriet!

De wedstrijd ‘Win je Winkel’ in Tongeren is een enorm succes. Er zijn maar liefst 55 projecten ingediend van mensen die graag een handelszaak willen openen in het pand aan de Maastrichterstraat 3. De jury heeft alle projecten beoordeeld op drie criteria (meerwaarde voor de stad Tongeren, originaliteit en economisch potentieel) en uiteindelijk vijf finalisten uitgekozen, die we hier voorstellen.

fvranckx

Maar meer nog: je kan zelf meebepalen wie de wedstrijd zal winnen. Breng hier je stem uit op je favoriete kandidaat. Dat kan tot 31 maart 2011. Op 8 april wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt en weet u welke winkel erbij komt in de stad van Ambiorix.

Leen Fourrier (28) uit Hasselt

Opleiding/ervaring? “Ik heb communicatiewetenschappen gestudeerd en dan een job in de media gevonden. Eerst werkte ik voor een radioproductiehuis, nadien voor een groot marketing- en reclamebureau in Hasselt.”

JULIUS & JULIETTE “In mijn winkel kan je alles vinden waar jonge meisjes van dromen als ze later ooit met een zaak willen starten. Van jurkjes over hippe accessoires tot interieurspulletjes. Het is niet de bedoeling om naar Julius & Juliette te komen om gericht iets te zoeken. Het moet een winkel zijn waar je komt snuisteren om leuke dingen te ontdekken terwijl je door de stad slentert. Een vrouw kan hier alles vinden wat haar gelukkig maakt. Tot het kopje koffie toe dat klanten aangeboden krijgen."

Waarom heb je je ingeschreven? “Omdat het een droom is van toen ik nog heel klein was. Toen ik hoorde dat deze wedstrijd georganiseerd werd, heb ik niet getwijfeld. Dit is een mooie kans om eindelijk de grote stap naar een eigen winkel te zetten.”

Wat vind je van het winkelpand? “Echt heel mooi. Het straalt een authentieke, gezellige sfeer uit. Het concept dat ik in gedachten heb, kan hier volledig tot zijn recht komen. De trap in het midden en de mooie kelderverdieping nodigen echt uit om in alle rust de spullen te ontdekken.

Waarom vind je het interessant om in Tongeren een winkel te openen? “Ik vind dat Tongeren de laatste jaren sterk gegroeid is, zeker ook op vlak van het winkelaanbod. Bovendien refereren het rijke verleden en de antiekmarkt naar de ontdekkingen die er te doen zijn, wat perfect past bij het idee voor mijn winkel.”

Waarom moeten mensen op jou stemmen? “Omdat ik denk dat het concept uniek is voor deze regio. Met de trends rond gezellig winkelen, ben ik zeker dat er veel mensen hier op zitten te wachten. Het zal dan wat extra volk naar Tongeren kunnen lokken.”

Waar denk je over vijf jaar te staan? “Het aanbod zal tegen die tijd flink geevolueerd zijn, op basis van de nieuwste trends en de wensen van de klanten. Er zijn mogelijkheden om de winkelbeleving uit te breiden, bijvoorbeeld met een ontbijthoekje of misschien zelfs enkele B&B-kamers boven de zaak?”

Dimitri Blocken (26) en Judith Ribbens (20) uit Gent

Opleiding/ervaring “Ik werk als informaticus, maar heb in bijberoep gekozen voor mijn passie, en dat is chocolatier,” zegt Dimitri. Judith is laatstejaarsstudente in de interieurvormgeving.”

CHOCOLOCO “We willen hier drie dingen rond het thema chocolade combineren. Vooraan is er de winkel, waar traditionele én gewaagde creaties uit chocolade verkocht worden Op de verdieping komt er een verbruikerszaal zodat er ook ter plaatse kan geproefd worden. En de gewelfde kelder wordt een atelier, waar klanten live kunnen zien hoe alles bereid wordt.”

Waarom heb je je ingeschreven? “Iedereen houdt van chocolade, wij zijn er zelf zot van. We zouden hier graag de hele dag mee bezig willen zijn, en liefst nog in elkaars gezelschap. Hoe meer we samen kunnen zijn, hoe beter we ons voelen. En als we dat kunnen doen met chocolade als thema, zullen we heel gelukkig zijn.”

Wat vind je van het winkelpand? “Het is ideaal voor wat wij in gedachten hebben. De functies kunnen perfect verdeeld worden over de drie ruimtes. De ligging is ook ideaal. En de inrichting van de zaak schept meteen de juiste, romantische sfeer van chocolade.”

Waarom vind je het interessant om in Tongeren een winkel te openen? “Het is een levendige stad, waar traditie en ambacht belangrijk zijn. De mensen zijn er gemoedelijk en houden van de lekkere dingen in het leven. Bovendien zijn de inwoners nieuwsgierig om

eens iets nieuws te ontdekken.”

Waarom moeten mensen op jullie stemmen? “In Hasselt heb je Boon, in Antwerpen of Brugge zijn er andere succesvolle chocoladebars. Maar hier in Tongeren dus niet. Daardoor kunnen we een meerwaarde voor de winkelende klanten betekenen.”

Waar denk je over vijf jaar te staan? “We hopen tegen die tijd onszelf geprofileerd te hebben als een gekende zaak voor kwaliteit en vriendelijke bediening. Chocoloco zou dan een vaste plaats in ons leven moeten hebben. En tegen dan zijn we hopelijk getrouwd (lacht).

Erwin Biesmans (27) uit Riemst

Opleiding/ervarring “Na mijn hoger onderwijs ben ik in Tongeren komen werken voor een bedrijf dat allerhande kantoormaterialen verkoopt aan bedrijven en particulieren.”

PASSIE, VRUCHTEN EN GROENTEN “Ik zou graag willen tonen dat een moderne groenten- en fruithandelaar veel meer is dan een oudere man in een stofjas… Dat willen we doen door naast de klassieke soorten fruit en groenten ook traditionele streekproducten, huisbereide soep, smoothies of zelf samengestelde salades te verkopen. Een perfect gezond alternatief voor fastfood, dus.”

Waarom heb je je ingeschreven? “Omdat ik al heel mijn leven droom van een eigen zaak. Dat het ooit zou gaan gebeuren, wist ik al heel vroeg. Ik ken deze stad ook redelijk goed omdat ik er werk, en mijn vriendin is van de streek afkomstig. Vandaar dat ik niet getwijfeld heb”

Wat vind je van het winkelpand? “Het pand ligt voor mijn winkel ideaal. Het is vlakbij de voornaamste horecazaken, die we dan eenvoudig kunnen beleveren met dagverse producten. Het pand op zich is ook heel authentiek. Ik zie er heel wat potentieel in, zodat met enkele kleine ingrepen mijn ideeën direct zichtbaar worden.

Waarom vind je het interessant om in Tongeren een winkel te openen? “De mensen zijn hier heel joviaal. Iedereen kent iedereen. De positieve mond-tot-mondreclame zal snel zijn werk doen. Tongeren heeft ook de repuatie als een echte winkelstad voor een ruime regio.”

Waarom moeten mensen op jou stemmen? “Omdat wij een leemte in het aanbod kunnen opvullen. De mensen vragen nu al naar een goede fruit- en groetenwinkel in het centrum. De vorige - hier tegenover - is er immers mee gestopt. ” Waar denk je over vijf jaar te staan? “Dan willen we in de verre omstreken gekend zijn als dé locatie voor verse groeten, fruit en allerhande verse bereidingen. Passie, vruchten en groenten zou een evidente partner moeten worden van iedereen die gezondheid hoog in het vaandel draagt.”

Kathleen Dries (30) en Sheila Simons (35) uit Sint-Truiden

Opleiding/ervaring

“Ik ben momenteel nog halftijds actief in de informatica,” zegt Sheila. “En ik ben leerkracht Latijn-Grieks,” vult Kathleen aan. “Beiden houden we ons nu ook al halftijds bezig met Kahlo."

KAHLO “Veel meer dan een gewone juwelenzaak, willen wij een ruim assortiment bieden van kwalitatieve, maar toch betaalbare handgemaakte juwelen. De kelderruimte willen we voorbehouden om onze workshops te geven, terwijl klanten op de bovenverdieping afgewerkte creaties kunnen kiezen. In het atelier zullen we live demonstreren hoe onze collecties door ons worden vervaardigd. Het moet vooral een gezellige winkel worden, waar klanten zich helemaal thuis voelen.”

Waarom hebben jullie ingeschreven? “We zijn al een tijdje bezig met Kahlo en de mensen zijn heel enthousiast over onze aanpak. De vraag naar een vaste locatie wordt echter steeds groter. Daarom zijn we al een tijdje aan het uitkijken naar een pand, en dit is de unieke kans. We zijn ook graag permanent ‘onder de mensen’.”

Wat vinden jullie van het winkelpand? “Deze locatie leent zich perfect voor het concept dat we uitgetekend hebben. We kunnen hier heel mooi de opsplitsing maken tussen de workshops en de afgewerkte collecties. Vanop straat heb je ook een goed zicht op beide ruimtes.”

Waarom vind je het interessant om in Tongeren een winkel te openen? “We vinden Tongeren heel gezellig. Het huidige winkelaanbod is heel divers en complementair aan wat wij te bieden hebben. De mensen die we kennen in de regio zijn ook heel vriendelijk.”

Waarom moeten mensen op jullie stemmen? “Gezien de vele vragen die we nu al krijgen, weten we dat mensen onze winkel heel fijn gaan vinden. Het zal ook een ontmoetingsplaats worden voor iedereen die interesse heeft in juwelen. We willen ons enthousiasme overdragen op onze klanten.”

Waar hopen jullie binnen vijf jaar te staan? “We zouden willen dat mensen ons dan goed kennen, en ons als dé referentie beschouwen in onze sector. We hopen tegen die tijd een groot en trouw klantenpubliek opgebouwd te hebben.”

Andrea Stesmans (25) uit Herk-de-Stad

Opleiding/ervaring “Ik heb communicatiewetenschappen en TEW gestudeerd in Leuven en ben daarna aan de slag gegaan als marketing- en projectmanager voor een firma in promotie-artikelen in Hoepertingen.”

GESTIBUS & COLORIBUS “Met Gestibus & Coloribus wil ik graag een winkel beginnen die iedere levensgenieter aanspreekt. Je zal er alle dingen kunnen vinden die te maken hebben met deze terugvinden dat Haspengouw te bieden heeft. Wat hier te koop is, moeten de beste spullen zijn waar deze regio en de stad Tongeren mee willen uitpakken. Dit alles in een gezellige, authentieke sfeer.”

Waarom heb je ingeschreven? “Ik heb altijd met het idee rondgelopen om zelf met een zaak te starten. Als student werkte ik in een broodjesbar en het contact met de klanten vond ik heel plezant. Mijn grootmoeder heeft altijd winkel gehad, misschien zit het wel in mijn bloed.”

Wat vind je van het winkelpand? “Het pand is supermooi en past perfect bij de sfeer die ik in mijn winkel wil uitstralen. Gezellig en een beetje ouderwets, in de goede zin van het woord. Als ik rondkijk zie ik mezelf hier perfect functioneren. Het zal hard werken zijn, maar daar heb ik geen schrik voor.”

Waarom vind je het interessant om in Tongeren een winkel te openen? “Tongeren heeft een rijk verleden en een traditie van cultuurbeleving. Het ligt midden in Haspengouw, dat met zijn fruitplantages en fietsroutes het ideale kader vormt voor mijn aanbod. Ik kom hier geregeld met de collega’s iets eten en vind het hier heel gezellig.”

Waarom moeten mensen op jou stemmen? “Omdat ‘mijn’ winkel een mooie aanvulling is voor het huidige aanbod hier. Ik ben enthousiast en open, mensen zullen altijd met de glimlach ontvangen worden.”

Waar hoop je binnen vijf jaar te staan? “Ik hoop dat de winkel dan heel goed draait, misschien al met personeel. Daarbij hoop ik ook dat de mensen blij zijn dat Gestibus & Coloribus er is, en dat ik een goede relatie heb opgebouwd met de andere zelfstandigen.”

De wedstrijd ‘Win je Winkel’ wordt georganiseerd door de stad Tongeren en de middenstandsraad.