Ludo Linden fietst met één been naar Nieuw-zeeland voor goed doel

Op 2 april vertrekt de 49-jarige Ludo Linden van zijn woning in Hechtel voor een fietstochtje van zowat vier jaar. Zijn reisdoel is niet alleen vrienden bezoeken in Bali (Indonesië) en Nieuw-Zeeland, maar enkele goede doelen ondersteunen.

fvranckx

De man bij wie 28 jaar geleden na een motorongeval het rechter onderbeen werd vervangen door een prothese, koppelt zijn ondernemen aan goede doelen waaronder Handicap International. "Een belemmering hoeft geen handicap te zijn", vertelt hij.

De inspirator van deze onderneming is de uit Bilzen afkomstige Stany Appermont (48) die als rolstoelgebruiker ondermeer sportief uitblonk op de paralympics. "Sinds 1985 zijn we bevriend en hebben elkaar leren kennen via de Hasseltse Gehandicaptensportvereniging Toekomst", vertelt Ludo.

"Sinds 11 jaar woont hij in Bali. En ik heb hem beloofd daar te komen bezoeken, maar dan zou wel met de fiets afkomen. Natuurlijk al lachend, maar nu gaat het wel echt gebeuren. Meer nog: meteen maak ik van de gelegenheid gebruik om zo via Australië de doorsteek te maken naar Nieuw-Zeeland om ook daar vrienden te bezoeken."

Linden is al meer dan een jaar bezig met voorbereiding van de fietstocht die al vlug vier jaar en 50 à 60.000 km zal vergen.

"Fietsen met een prothese is natuurlijke vermoeiend, en ook technisch kan er wel iets mislopen. Daarom heb ik mijn tweede wandelprothese bij in mijn bagage, als reserve. Ik heb ook de contactgegevens in de verschillende landen van de fabrikant."

Goede doel

Linden zal het grootste traject alleen afleggen. "Mijn familie waaronder mijn moeder, fietst in het begin eventjes mee. Tot in Duitsland. Bij Stany die met me mee gaat fietsen in Indonesië zal ik een tijdje verblijven. En hier bij mij thuis in Hechtel zal mijn broer Dirk me ondersteunen. Mijn reisverslagen zullen op www.freeandunlimited.be verschijnen."

Ook wordt onderweg aandacht gevraagd voor een goed doel. "Ja, ik wil hiermee het werk van Handicap International promoten, en bezoek onderweg projecten. En Vivir en Amor, een gezondheidsproject van een vriendin in Guatemala", besluit Ludo.

Zijn vriend Stany die Ludo in Hechtel voor de afreis nog een keer kwam bezoeken, heeft alvast veel bewondering. "Hij gaat een geweldige tour de force leveren, maar het zit in hem. Als iemand er het juiste karakter voor heeft, is het Ludo."

GVB

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio