"Gerkenberg achtste woonkern van Bree"

Print

Gerkenberg achtste woonkern van Bree

Bree - De stad Bree verkoopt het kloosterdomein Gerkenberg aan Investpro, een projectontwikkelaar uit Mechelen gespecialiseerd in religieuze gebouwen. Ze willen er volgend jaar starten met de bouw van seniorenappartementen in het klooster en serviceflats in de tuin. De kerk wordt een toprestaurant.

“Hoop der Hopeloozen”, staat er op een van de altaren van de honderd jaar oude karmelietenkerk. Er is weer hoop voor de prachtige neogotische kerk die al tien jaar leegstaat.

Nadat vorig jaar alle toekomstplannen voor een chique seniorie op Gerkenberg in duigen leken te vallen na het ‘njet’ van de Vlaamse regering voor het golfterrein, doken plots nieuwe investeerders op. De heer en mevrouw Rudolphe en Christine Van den Heuvel, eigenaars van Investpro, zijn in korte tijd tot een akkoord gekomen met het stadsbestuur van Bree.

“We hebben altijd geduldig gewacht op een investeerder die het geheel wil ontwikkelen, het klooster en de kerk”, zegt burgemeester Jaak Gabriels.

“Er komen nu minstens 60 serviceflats en seniorenappartementen, een restaurant en mogelijk lofts en een hotel. Een ontwikkeling die perfect kan afgestemd worden op de welzijnscampus van Sint-Barbara (een rustoord en serviceflats) en het nursingtehuis van MPI ter Engelen. Gerkenberg wordt hiermee de achtste woonkern van Bree.”

Aannemer Rudolphe Van den Heuvel is na een artikel in Het Belang van Limburg naar de burgemeester gestapt. Hij was onmiddellijk onder de indruk van Gerkenberg.

“Bekijk die fijnheid van afwerking, ondanks de lange leegstand. En de kerk heeft een dubbel deur, da’s zeer praktisch want bij ons project in de minderbroederskerk in Mechelen (nu een 4-sterrenhotel), moesten we al het materiaal en de bouwkranen door een smalle deur van 1,4 meter krijgen."

Aannemer Van den Heuvel, die in Tessenderlo een metaalcons-tructiebedrijf heeft, is sinds tien jaar actief in religieus vastgoed. “Omdat er meer en meer kerken en kloosters leegstaan. Die kloosters zijn destijds zeer degelijk en op de beste plaatsen gebouwd. Wij willen ze zoveel mogelijk behouden.

Omdat onze bevolking alsmaar vergrijst, moeten er meer en meer gebouwen opgericht worden die aangepast zijn aan senioren. De overheid kan dat alleen niet aan. Wij richten ons met seniorenflats van 70 tot 150 m² op de middenklasse.”

De verkoop van Gerkenberg aan Investpro staat op de gemeenteraad van volgende week. Bree betaalde destijds 135 miljoen frank (3,4 miljoen euro voor het hele domein). Investpro betaalt nu 3 miljoen, maar eerder zijn al stukken afgestaan voor de welzijnscampus. Volgens burgemeester Gabriels houdt de stad er geld aan over.

“De verkoop, na tien jaar leegstand, is tegen schattingsprijs. Wij krijgen straks ook de onroerende voorheffing van de serviceflats en we behouden het bos en Mariahofje.”

Gabriels voorspelt dat de kruisherenkerk in Maastricht (omgebouwd tot toprestaurant en -hotel) straks een geduchte concurrent krijgt in Bree. “Onze kerk wordt nog mooier.”Tien jaar geleden bijna asielcentrum

Gerkenberg is 100 jaar geleden gebouwd door de paters karmelieten en nadien overgenomen door de missionarissen van het Heilig Hart, die er in de jaren ‘60 een bezinningshuis van maakten. Bree kocht het kloosterdomein in 2001 omdat minister Johan Vande Lanotte op zoek was naar huisvesting voor asielzoekers.

“We hebben het gekocht omdat 350 asielzoekers van het goede te veel was voor Bree”, aldus burgemeester Gabriels die tien jaar heeft moeten wachten op een nieuwe bestemming voor het klooster. Vande Lanotte kocht dan maar de vakantiewoningen van de CM in Hengelhoef, maar daar mochten van de rechter geen asielzoekers komen wonen.

Toch kans op afgeslankte golf

Vooral op vraag van landbouwers in de buurt, besliste Vlaams minister Muyters vorig jaar om het geplande golfproject op Gerkenberg niet goed te keuren. Maar in de nieuwe plannen is toch weer sprake van een golfterrein, zij het in afgeslankte vorm.

“De provincie probeert in Limburg een aantal 9-holes projecten te realiseren. Wij zetten daar mee onze schouders onder om mogelijk een aanvullend project te realiseren”, zegt Jaak Gabriels. Investpro heeft in Breendonk-Puurs al een golfcentrum in eigen beheer.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio