Meer dan 1.000 doden en vermisten na aardbeving en tsunami in Japan

Print
Meer dan 1.000 doden en vermisten na aardbeving en tsunami in Japan

Meer dan 1.000 doden en vermisten na aardbeving en tsunami in Japan

Na de aardbeving en tsunami in Japan loopt het dodental gestaag op. Er zijn volgens een door de politie en andere bronnen opgestelde balans al meer dan duizend doden en vermisten geteld. De verwachting is dat dit cijfer nog zal oplopen.

Op het strand aan de havenstad Sendai in de prefectuur Miyagi zijn 200 tot 300 lichamen aangetroffen na de doortocht van de tsunami. Dat meldt het Japanse persbureau Jiji.

De Japanse politie heeft de vondst van de honderden lijken op het strand van Sendai bevestigd. Sendai is de stad die het dichtste bij het epicentrum van de aardbeving ligt. Het televisiestation NHK zei dat de slachtoffers verdronken leken te zijn.

Een passagierstrein die onderweg was van Sendai naar Ishinomaki is van de aardbodem weggevaagd toen die geraakt werd door een vloedgolf van tien meter. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo. De trein had een onbekend aantal mensen aan boord. Ook is de kustwacht op zoek naar een weggespoelde boot met ruim tachtig opvarenden.

Brand

Persbureau Kyodo meldt ook dat 60.000 tot 70.000 mensen in Sendai geëvacueerd worden. De branden die in het noordoosten van het land zijn ontstaan als gevolg van de aardbeving en de tsunami zijn te groot voor de lokale brandweer om nog te kunnen bestrijden. Dat meldt de Japanse omroep NHK.

De brand in een petrochemisch complex in de buurt van Sendai is inmiddels onder controle. Dat melden Japanse media op basis van de politie. De ontploffing vond plaats in een grote fabriek in Shiogama, een dorp nabij Sendai. Ook in de stad Kesennuma, ook gelegen in de zwaar getroffen prefectuur Miyagi, zijn over grote delen branden uitgebroken.

In de haven van Ofunato, in de prefectuur Iwate, is er sprake van 48 vermisten, onder wie 23 studenten van een middelbare school.

Kerncentrales

De brand in de kerncentrale van Onagawa in de prefectuur Miyagi, in het noordoosten van Japan, is inmiddels geblust. Dat meldt het Internationale Atoomagentschap IAEA. De brand brak uit in het turbinegebouw van de centrale van Onagawa in de zwaar getroffen prefectuur Miyagi.

Het IAEA in Wenen bevestigde daarnaast op basis van Japanse informatie dat er een hoog alarmniveau werd ingesteld voor de kerncentrale in de prefectuur Fukushima.

Elektriciteitsbedrijf Tokyo Electric Power Co (TEPCO) heeft aangegeven dat de druk in kernreactor-1 van Fukushima stijgt en dat zou mogelijk kunnen zorgen voor een radioactief lek. TEPCO heeft stappen ondernomen om de druk terug te dringen.

Kernfysicus Walt Patterson heeft aan de BBC laten weten dat de situatie in Fukushima "ernstig is". Volgens hem is er sprake van een "nachtmerriescenario". Hij waarschuwt dat als de problemen niet binnen een paar uur worden opgelost de situatie kritiek wordt.

Inmiddels zijn militairen naar het gebied gestuurd omdat het stralingsniveau in het turbinegebouw van de kernreactor blijft stijgen. De tweeduizend buurtbewoners rond de kerncentrale van Fukushima moeten hun huizen verlaten.

In totaal zijn er 50 kerncentrales in Japan. Vijf kerncentrales in het noordoosten van Japan zijn gesloten.

Noodhulp

De Japanse strijdkrachten bereiden noodhulp aan het getroffen gebied voor. Driehonderd vliegtuigen en veertig schepen worden in gereedheid gebracht. Dat heeft de Japanse minister van Defensie, Toshimi Kitazawa, laten weten. Eerder zou Japan al hulp hebben gevraagd aan de Amerikaanse strijdkrachten die gelegerd zijn in het land. De Verenigde Staten hebben een helpende hand geboden, net als onder meer de Europese Unie, Zuid-Korea, Frankrijk en Rusland.

Daarnaast staan meer dan 45 landen wachten op toestemming om in Japan te helpen bij reddingswerkzaamheden, meldt Reuters. In totaal staan 68 teams van reddingswerkers paraat, maar de Verenigde Naties moeten eerst een groen licht krijgen van de Japanse autoriteiten alvorens de teams te kunnen inzetten.

De noordoostelijke kust van Japan is vrijdag getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 8,9. De beving, die zelfs voelbaar was tot in Peking, is de ergste in de geschiedenis van Japan. Er zijn nadien verscheidene naschokken van meer dan 6,0 op de schaal van Richter gevoeld in het land. Vloedgolven hebben de noordoostelijke prefectuur Miyagi bijna volledig onder water gezet.

Inmiddels zijn er in Japan al 91 naschokken met een kracht van minstens 5,0 op de schaal van Richter gemeten.

Bent u in Japan of kent u iemand die in de buurt zit van de tsunami? Laat het ons weten via hier@reageren.be .