Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tientallen doden na aardbeving en tsunami in Japan (video)

De noordoostelijke kust van Japan is vrijdag getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 8,9. De beving, die zelfs voelbaar was tot in Peking, is de ergste in de geschiedenis van Japan. Er zijn ook al meer dan 13 naschokken van meer dan 6,0 op de schaal van Richter gevoeld in het land. Vloedgolven hebben de noordoostelijke prefectuur Miyagi bijna volledig onder water gezet.

drombouts

Terwijl de eerste golven ook al Rusland hebben bereikt en er grootschalige evacuaties plaatsvinden in Hawaï en het noordoosten van Indonesië, waar gewaarschuwd is voor vloedgolven van ruim twee meter hoog, is de ravage in het noordoosten van Japan enorm.

Op beelden is te zien hoe gebouwen en voertuigen overspoeld worden door hoge golven en modderstromen. Het dodental zou inmiddels opgelopen zijn tot rond de driehonderd personen. In het noordoosten van het land, in de regio Sendai zijn tweehonderd lijken gevonden. Voorlopig zijn er nog 56 mensen vermist. Dat meldt het persbureau AP. In het noordoosten van Japan heeft de tsunami een schip met honderd mensen weggevaagd. Dat meldt de Japanse zender Kyodo News.

De Japanse autoriteiten hebben marineschepen naar de aardbevingszone gestuurd en er is ook al buitenlandse hulp aangekondigd. Zuid-Korea heeft laten weten een reddingsploeg te zullen sturen en ook de VS en Rusland hebben hulp aangeboden. De Amerikaanse president Obama heeft zijn condoleances aan de mensen in Japan overgebracht. De president zei dat Amerika "klaarstaat om te helpen". Ook de Europese Unie heeft zijn condoleances overgebracht en in een verklaring hulp aangeboden.

Autoriteiten zeggen op CNN dat ze vrezen dat hele eilanden in de Grote Oceaan door de tsunami zijn overspoeld.

In Tokio, op ongeveer 380 kilometer van het epicentrum, daverden de gebouwen op hun grondvesten. De materiële schade is enorm en er vielen talloze gewonden door ingestorte daken. Inmiddels zouden veel metrolijnen in de hoofdstad echter weer rijden, meldt de Japanse omroep NHK. Vlakbij de hoofdstad staat een raffinaderij in lichterlaaie.

Er wordt ook gevreesd voor radioactieve lekken. Zo zou een kerncentrale in het noordoosten van Japan in brand staan. In het gebied is de nucleaire noodtoestand uitgeroepen. Dat meldt het persagentschap AP. Met het uitroepen van de noodtoestand kunnen de overheden makkelijker noodmaatregelen nemen, zei de kabinetschef van de eerste minister op een persconferentie.

In totaal zijn er 50 kerncentrales in Japan. Vijf kerncentrales in het noordoosten van Japan zijn gesloten. De tweeduizend buurtbewoners rond de kerncentrale van Fukushima moeten hun huizen verlaten.

De beving, wereldwijd de vijfde grootste sinds het begin van de metingen in 1900, vond plaats op een diepte van 24,4 kilometer en op een honderdtal kilometer voor de kust van de prefectuur Miyagi, in het noordoosten van Japan.

Miyagi werd ook als eerste getroffen door een tsunami. Enorme modderstromen hebben er woonwijken en bedrijven onder water gezet en zeker twee patrouilleboten van de Japanse kustwacht werden weggespoeld door de tsunami. Sommige bruggen zouden naar verluidt zijn ingestort in de prefecturen Saitama en Iwate. Er woedden ook branden in verschillende industriële bedrijven.

Narita Airport, een van drukste luchthavens in het oosten van Japan, ten oosten van Tokio, is ondertussen gesloten.

Voor een kustlijn van 1770 kilometer, van Noord-Sulawesi tot Papua, is een tsunami-alarm afgegeven.

Klik hier voor live beelden.


Bent u in Japan of kent u iemand die in de buurt zit van de tsunami? Laat het ons weten via hier@reageren.be .

Meer over Japan

Aangeboden door onze partners