Drie leden van Blood & Honour veroordeeld tot drie maanden cel

Drie leden van de groepering Blood & Honour hebben van de correctionele rechtbank in Veurne drie maanden celstraf gekregen omdat ze in 2008 twee concerten hielpen organiseren in Diksmuide en Bellegem (Kortrijk). Twee van de drie kregen uitstel bij hun straf. Het vonnis kan een belangrijk precedent vormen.

ibroeksteeg

Het is de eerste keer dat het openbaar ministerie de leden van de organisatie vervolgt op basis van de antiracismewet. Voordien werd er uitgegaan van vrijheid van vergadering. Louter de deelname aan neonazistische samenkomsten was volgens de rechter al strafbaar.

Keltisch trouwfeest

De drie moesten zich verantwoorden voor een concert in Bellegem (Kortrijk) op 19 april 2008 en samenkomst in Diksmuide op 18 oktober 2008 onder het mom van een Keltisch trouwfeest. De beelden van het concert werden getoond in een undercoverreportage in het televisieprogramma Koppen. Uit het politieonderzoek bleek dat de drie veroordeelden effectief meewerkten aan de organisatie van de concerten.

Zo werd bij een van de mannen een taakverdeling gevonden voor toekomstige concerten. Een andere tekende het huurcontract voor het concertterrein in Diksmuide. Omdat de derde beklaagde al een zwaar gerechtelijk verleden had, kwam die niet meer in aanmerking voor uitstel.

Maatschappelijke terechtwijzing

Voor de rechter ging het vooral om een maatschappelijke terechtwijzing. "Wij zijn blij dat de leden veroordeeld zijn", zegt Jozef De Witte, directeur voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. "Dit kan een belangrijk precedent vormen. Eindelijk heeft de rechtbank gehandeld naar de letter van de antiracismewet."

Beeld: photonews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer