"Verontrustende toename" racisme in Antwerpse en Europese horecasector

Er is sprake van een verdere groei van het racistisch ideeëngoed in blank Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van een antiracistische koepelorganisatie aan de toegangen van tientallen bars en discotheken in Europese steden, waaronder Antwerpen.

drombouts

Het onderzoek werd uitgevoerd door de in november 2010 opgerichte de European Grassroots Antiracist Movement (EGAM), de koepel van een veertigtal organisaties uit de 27 EU-landen.

"In meer dan 15 Europese hoofdsteden (...) gaven 34 etablissementen blijk van discriminerende praktijken op etnische basis aan hun ingang", meldt EGAM in een mededeling. De organisatie "laakt nogmaals een algemene context in Europa die blijk geeft van een verdere groei van de ideologieën van racisme en haat, die leiden tot de uitsluiting van een deel van de Europese burgers."

In de nacht van zaterdag op zondag werd een "eerste Europese test-nacht" gehouden in horecagelegenheden in onder meer Antwerpen, Tirana, Parijs, Besançon, Boekarest, Oslo en Bilbao.

Het principe van de uitsluiting volgde een eenvoudig en weinig verrassend parcours: geen problemen voor blanken, wel problemen voor alle niet-blanken, gaande van zigeuners over Afrikanen tot Arabieren.

"Hoewel de reden voor discriminatie in de diverse landen verschillend is, gaat de discriminatie op raciale basis er overal op vooruit, gevoed door een politieke context die dit bevordert", schrijft EGAM. "De populistische en extreemrechtse politieke partijen profiteren van de economische en sociale crisis om terrein te winnen."