Fernand Koekelberg stapt op als commissaris-generaal federale politie

Fernand Koekelberg stopt vanaf maandag als commissaris-generaal van de federale politie. Hij wordt voorlopig opgevolgd door hoofdcommissaris Paul Van Thielen. Koekelberg bracht zelf de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie op de hoogte van zijn beslissing.

drombouts

Als reden voor deze beslissing noemt Koekelberg "de herhaalde aanvallen waar ik in de loop van deze vier jaar van mandaat mee te maken kreeg, waren enerzijds evenveel aantastingen aan mijn eer, anderzijds bleven ze niet zonder impact op het imago van de federale politie". Voorts kan hij naar eigen zeggen zijn functies niet meer optimaal uitvoeren.

De functie van commissaris-generaal wordt voorlopig behartigd door hoofdcommissaris Paul Van Thielen, directeur-generaal van de federale gerechtelijke politie die hem gewoonlijk vervangt bij zijn afwezigheid of beletsel.

Begrip

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) heeft begrip voor de beslissing van Koekelberg en drukt waardering uit voor zijn "onvoorwaardelijke inzet en wezenlijke bijdrage tot de politiehervorming en de werking van de geïntegreerde politie."

Philip Van Hamme van de politievakbond NSPV stelde zondagmiddag dat het Fernand Koekelberg siert dat hij onder zware druk zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en "moegestreden na vier jaar" de handdoek in de ring geworpen heeft.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom reageerde kort op het ontslag van Koekelberg. "De commissaris-generaal heeft voor zichzelf beslist dat hij gezien wat gebeurd is niet meer kan functioneren", aldus de minister zondagavond. Volgens de minister is de beslissing de beste voor alle partijen.

Qatar

De ontslagnemende politiebaas Fernand Koekelberg lag de voorbije twee weken fel onder vuur naar aanleiding van de reis naar Qatar die hij en zijn secretaresse Sylvie Ricour vorig jaar maakten.

Hij was naar het land afgezakt om te lobbyen voor een mandaat bij Interpol, maar er werden serieuze vragen gesteld bij de manier waarop dat gebeurde. Concreet werd Koekelberg en Ricour verweten privé-aankopen te hebben gedaan met politiegeld, iets wat de betrokkenen altijd hebben ontkend.

Promoties

Sinds Koekelberg, die algemeen beschouwd wordt als de architect van de politiehervorming, in maart 2007 benoemd werd tot commissaris-generaal van de federale politie kwam hij regelmatig op negatieve wijze in het nieuws.

Een eerste keer gebeurde dat na de opvallende promoties van zijn secretaressen Ricour en Anja Savonet. Onwettig, vond het comité P, dat de politie controleert. De twee vrouwen werden tijdelijk geschorst door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Alle procedures tegen Koekelberg zouden evenwel op niets uitdraaien.

Later kreeg Koekelberg het nog aan de stok met minister van Binnenlandse zaken Guido De Padt, die vermoedde dat de politiebaas hem wilde chanteren met een anonieme klacht. De tuchtoverheid nam daarop enkele bevoegdheden van Koekelberg af, maar de Raad van State maakte dat ongedaan.