thumbnail: null
thumbnail: null

Thomas De Gendt leider na zege in openingsrit Parijs-Nice

Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM) heeft de eerste rit in Parijs-Nice naar zich toe getrokken. Onze landgenoot was de snelste van een koptrio dat het peloton net voor wist te blijven. De 24-jarige De Gendt mag meteen ook de leiderstrui aantrekken.

drombouts

Nadat de vroege vluchters waren gegrepen, ging De Gendt, die aan zijn eerste seizoen voor Vacansoleil bezig is, aan de haal met de Fransman Jérémy Roy (FDJeux) en de Duitser Jens Voigt (Leopard-Trek) op zo'n 40 kilometer van de finish. Ze fietsten al snel een voorsprong van een minuut bij elkaar.

Het peloton reageerde te laat en de spurters moesten toezien hoe De Gendt op 250 meter van de meet vlotjes naar de zege snelde in Houdan. Roy werd op één seconde tweede, Voigt werd nog opgeslokt door het peloton waar Haussler Sagan voorbleef.

Wouter Weylandt eindigde op een zevende plaats, Gert Steegmans moest vrede nemen met de tiende stek.

De Gendt is ook de eerste leider in de 'Koers naar de Zon'. Hij heeft een voorsprong van 7 seconden op Roy, Haussler is derde op 10 seconden, Voigt vierde op 12 seconden.

Maandag krijgen de renners een vlakke rit van 199 kilometer voorgeschoteld tussen Montfort l'Amaury en Amilly.

"Twee sterke medevluchters"

"Ik heb er eigenlijk nooit echt in geloofd", vertelde De Gendt na afloop van zijn ritzege. "Maar met Voigt en Roy had ik wel twee sterke bondgenoten mee. Twee hardrijders pur sang."

"Toen de wind helemaal op het einde in ons voordeel ging spelen, begon het er steeds beter uit te zien. Ik hield het hoofd koel, demarreerde op het gepaste moment uit het wiel van mijn medevluchters en won. Maandag in de leiderstrui door Frankrijk, het is als een droom."

Foto Photonews