"Ultimatum van Jan Jambon is weer een stap achteruit"

Het ultimatum van Jan Jambon, fractieleider voor N-VA in de Kamer, om tegen eind april een nieuwe federale regering te vormen, kan op weinig begrip rekenen bij de andere partijen. "Omdat er het hele weekend over gesproken wordt, betekent het een stap achteruit", aldus John Crombez (sp.a, foto).

kscherpenberg

Philippe Muyters weerlegde in 'De Zevende Dag' op Eén dat zijn partijgenoot een ultimatum had gesteld. Volgens de Vlaamse minister deed Jambon enkel maar een vaststelling.

Muyters herhaalde eveneens dat de huidige regering in lopende zaken geen meerjarenbegroting kan opstellen. Ontslagnemend premier Yves Leterme en John Crombez waren het daar niet mee eens.

Zenuwachtigheid

Stefaan De Clerck (CD&V) en Stefaan Van Hecke (Groen!) beweren dat de uitlatingen van Jambon het gevolg zijn van de zenuwachtigheid binnen de N-VA, onder meer naar aanleiding van de wisselmeerderheden waarmee in de Kamer gestemd wordt.

Uittredend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) was het ermee eens dat een eenzijdig ultimatum de zaken niet vooruit zal helpen. Ze herhaalde dat Open Vld ook wil dat er socio-economische onderhandelingen gevoerd worden. "Op communautair vlak zal het niet volstaan om drie of vijf komma's aan bestaande teksten te veranderen".

Lees ook: N-VA stelt deadline: eind april

Meer over Jan Jambon