Chemicaliën BP veroorzaken mogelijk miskramen bij dolfijnen

Volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) zijn langs de kusten van Alabama, Mississippi en Louisiana tot nu toe 87 dode dieren gevonden, waarvan meer dan de helft babydolfijnen. Dat is twaalf keer zoveel als normaal, en bovendien erg vroeg omdat de dieren normaal pas over enkele maanden jongen krijgen.

kscherpenberg

"We houden de situatie scherp in de gaten", zegt Blair Mase van de Noaa in de krant Sun Herald. "We proberen uit de dokteren wat er gaande is." Het agentschap doet onderzoek op de dode dieren om na te gaan of er een infectie in het spel is.

Olieramp

Wetenschappers vermoeden dat de sterfte in verband staat met de BP-olieramp, waarbij naar schatting 4,9 miljoen vaten olie in de Golf stroomden. In januari 2009 en 2010 werden geen dode dolfijnenjongen opgemerkt.

Mogelijk heeft de grote hoeveelheid chemicaliën die BP gebruikte om de olie te bestrijden tot de miskramen geleid. Een recente studie van de Noaa over de gezondheid van dolfijnen in de Golf toonde aan dat de concentraties PCB's de hoogste zijn sinds het begin van de metingen.

Joren Gettemans (IPS)

Beeld PhotoNews