Kadhafi: "Normaal dat Nederlandse militairen vastzitten"

Moammar Kadhafi, de Libische leider die met een volksopstand wordt geconfronteerd, zegt dat het niet meer dan normaal is dat drie Nederlandse militairen gevangen worden gehouden in het Noord-Afrikaanse land.

kscherpenberg

Het trio landde vorige zondag met een marinehelikopter in Sirte met als doel enkele mensen uit Libië te evacuëren. Volgens de kolonel kwamen de Nederlanders zonder toestemming het land binnen en werden ze dus terecht opgepakt.

In een gesprek met Journal du Dimanche (JDD) blijft hij ook met klem ontkennen dat er een binnenlandse opstand tegen zijn regime aan de gang is. Wel zou hij het opnemen tegen leden van het terroristische netwerk al-Qaeda. De omstreden leider begrijpt niet waarom hij geen buitenlandse hulp krijgt.

Kadhafi uitte ook de vrees dat zijn land zal terugkeren naar de chaos uit de donkere tijden van de Noord-Afrikaanse piraterij. Dat zou "een wereldcrisis en een ramp voor Europa" betekenen.

De kolonel pleit eveneens voor een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar het geweld in zijn land. De man wil mensen van de Verenigde Naties of van de Afrikaanse Unie tot zijn land toelaten.