Belgen dreigen zonder elektriciteit te vallen

Als de overheid haar elektriciteitsbeleid niet onmiddellijk bijstuurt, dreigt ons land zonder stroom te vallen. Dat blijkt uit een Panorama-reportage die zondag wordt uitgezonden.

jlenaerts

De reportagemakers konden de rapporten van energiewaakhond CREG inkijken. Daaruit blijkt dat ons land elektriciteit te kort heeft. De regering heeft te weinig centrales laten bouwen en de hoogspanningslijnen, die extra stroom invoeren uit het buitenland, kunnen de extra vraag niet meer aan.

Ons land voert steeds meer elektriciteit van het buitenland in. Door het chronisch tekort gaan de elektriciteitsprijzen steeds feller stijgen. Op het hoogtepunt was de prijs voor elektriciteit in ons land twaalf keer duurder dan die van andere landen.

De consument zal de gevolgen op termijn voelen. Niet alleen in de portemonnee, maar ook in het verbruik. Er ligt namelijk een alarmplan klaar om de elektriciteit af te snijden wanneer er een te groot tekort is. Eerst bij grote afnemers, daarna bij kleinere dorpen. Volgens Ivo Mechels van consumentenorganisatie Test-Aankoop blijft het slechts nog de vraag wanneer dit zal gebeuren.

Beeld: Photonews

Aangeboden door onze partners