Plannen voor spoor en weg langs Albertkanaal naar Maastricht

De gemeenten Genk en Zutendaal zijn vragende partij voor een nieuwe weg en goederenspoor naar Maastricht. Volgens beide gemeentebesturen is er langs het Albertkanaal ruimte voor een vlotte oost-westverbinding. Genk heeft een zoekzone in het mobiliteitsplan Hasselt-Genk afgebakend en Zutendaal neemt de verbinding op in zijn structuurplan.

De zoekzone voor de nieuwe verbinding begint aan het punt waar de Oosterring op het industrieterrein Genk-Zuid stopt, iets voor de kanaalbrug van Eigenbilzen. Vanaf dat punt tot aan het bedrijf Sappi in Lanaken, kan er voor Genk en Zutendaal langs het kanaal een oost-westverbinding komen.

“De omleidingsweg zal een enorme ontlasting betekenen voor ons centrum”, zegt burgemeester Jos Beuls van Zutendaal.

“Zelfs de studentenbussen van Hasselt naar Maastricht rijden via Genk-Zutendaal. Met deze nieuwe verbinding zouden ze veel sneller zijn. Ook de mensen van Lanaken en omstreken die op Genk-Zuid werken, zijn sneller via een weg langs het kanaal. En de Nederlanders die gaan shoppen in Hasselt of Genk, zijn ook vlotter bediend met de omleidingsweg.”

Zutendaal heeft een zoekzone afgebakend in het ruimtelijk structuurplan van de gemeente.

Industrie

Zowel Zutendaal als Genk drukken erop dat bestaande bedrijven en natuurwaarden niet mogen aangetast worden. Of het een realistische piste is? “Er zal nog veel water door het kanaal stromen”, zegt de Genkse burgemeester Wim Dries.

“Wij hebben de zoekzone alvast opgenomen in ons ontwerp mobiliteitsplan Genk-Hasselt, een plan dat eind dit jaar definitief moet zijn. Voor het centrum van Zutendaal heeft de nieuwe verbinding duidelijk een meerwaarde. Ook de industrie op Genk-Zuid vraagt een betere verbinding met Maastricht.

Het goederenspoor op het industrieterrein kan eveneens doorgetrokken worden tot in Lanaken, waar een treinspoor ligt naar Maastricht. De verbinding langs het Albertkanaal zou de mobiliteit in Limburg sterk verbeteren. Het is zeker de moeite waard om dit te onderzoeken”, aldus nog Wim Dries.

Naar de redactie kon vernemen, zouden ook Wegen en Verkeer Limburg en de NMBS de bundeling van lijninfrastructuur langs het Albertkanaal zien zitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer