Onrust en brandstichting in asielcentrum Steenokkerzeel

In het asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel is er zondag onrust uitgebroken. Er is brand gesticht door enkele asielzoekers. Daarnaast zijn een paar van hen op het dak gekropen en op de binnenplaats verschenen.

ikerremans

Twee vleugels van het asielcentrum zijn onbewoonbaar verklaard na de brandstichting en door vandalisme. Rond 20 uur is de evacuatie van enkele asielzoekers naar de gesloten centra van Merksplas, Vottem en Brugge begonnen.

"We proberen een deel te plaatsen in de andere vleugels van 127bis. De rest van de mannen van de tweede vleugel moet naar andere centra. De situatie binnen blijft onrustig", aldus centrumdirecteur Carla De Becker van 127bis zondagavond omstreeks 21 uur. In totaal dient voor 54 asielzoekers een ander onderkomen gezocht te worden.

Betogers

De aanleiding voor de rellen was een solidariteitsactie van 'Stemmen Zonder Grenzen' aan de poorten van het gesloten asielcentrum. "Rond valavond werd er eerst brand gesticht in een van de vleugels. Plots verschenen ook asielzoekers op het dak en op het binnenplein", aldus Alex Wauters van 'Stemmen zonder grenzen'.

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken is een aantal betogers het centrum binnengedrongen. Zij hitsten de asielzoekers op waarop onrust uitbrak in enkele vleugels. De asielzoekers vinden dat ze met geweld behandeld worden.

De lokale politie volgt de situatie op de voet. "Verschillende spullen werden in brand gestoken in een vleugel van 127bis om rel te schoppen. Het vuur is intussen geblust. We hebben versterking gekregen van de ploegen uit Brussel en Leuven. We blijven voorlopig preventief aanwezig. De politie is nog steeds in het gebouw om de rust te herstellen", aldus Johan Schots van de brandweer van Zaventem.

Meer over Steenokkerzeel